Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na pyszny, wilgotny sernik z cytrynowym aromatem, który przygotowany został przy pomocy gazet. Sernik pieczemy otulony wilgotnymi gazetami, dzięki temu nie pęka, ładnie odchodzi od ścianek tortownicy oraz nie opada. Podobny efekt uzyskamy przy pieczeniu w kąpieli wodnej. Cała "cytrynowość" sernika tkwi w pysznej glazurze. Ciasta cytrynowe bardzo lubię i na pewno jeszcze nie raz je Wam zaprezentuję. Polecam szczególnie przygotowanie takiego sernika na Wielkanoc.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 160 g ciasteczek pełnoziarnistych (Digestive),
- 70g masła,
- MASA SEROWA:
- 700 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
- 4 jajka,
- 1 i ¼ szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- ¼ łyżeczka soli,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- Sok z 1,5 cytryny (1/4 szklanki).
- MASA CYTRYNOWA:
- Sok z 2 cytryn (1/3 szklanki),
- 1 żółtko,
- 2 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka śmietany kremówki,
- 2 łyżki zimnego masła,
- Szczypta soli,
- 1 gazeta
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło topimy. Ciasteczka łączymy z masłem, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi dno tortownicy i średnicy 24cm. Tortownicę wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie spód podpiekamy około 10-15 minut w 160 stopniach. Następnie go studzimy.
MASA SEROWA: 6 dużych gazet składamy na pół, a następnie jeszcze na pół tworząc opaskę. W ten sposób otrzymamy jedną opaskę. Jeśli gazety są mniejsze to należy przygotować 2 opaski. Gazety przekładamy do miski wypełnionej wodą, obciążamy je, aby nie wypływały na wierzch i moczymy kilkanaście minut. Skórkę cytrynową mieszamy mikserem z ¼ szklanki cukru, przekładamy otrzymaną masę do miski. Do miski przekładamy również ser, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz sól, miksujemy chwilę razem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Na końcu dodajemy kremówkę i jeszcze delikatnie chwilkę mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony, wystudzony spód.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Namoczone gazety odciskamy i obkładamy nimi boki tortownicy. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy go (nie należy się obawiać, sernik nie opadnie), zdejmujemy gazety i przekładamy je znowu do wody, moczymy 3-5 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni. Gazety odciskamy, ponownie obkładamy nimi boki tortownicy i ciasto pieczemy jeszcze 45 minut. Sernik po upieczeniu studzimy najpierw przez 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a później studzimy już normalnie jeszcze przez 2 godziny.
MASA CYTRYNOWA: Sok z cytryny podgrzewamy, aby był gorący (nie gotować!). Do miski wbijamy jajka i żółtko. Ubijamy je mikserem na puszystą masę dodając cukier. Kolejno cienką strużką wlewamy gorący sok cytrynowy. Masę przelewamy do rondelka. Wstawiamy ją na wolny ogień i ciągle mieszając podgrzewamy aż do zagotowania. Chwilkę gotujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy zimne masło oraz kremówkę i szczyptę soli, mieszamy aż składniki się połączą. Masę przykrywamy folią spożywczą (nie powstanie wtedy kożuch) tak, aby jej dotykała i odstawiamy, aby przestygła. Gdy masa ostygnie rozsmarowujemy ją na serniku.
Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone. Życzę smacznego 🙂
Co dają opaski z gazet?
Ankaa “Sernik pieczemy otulony wilgotnymi gazetami, dzięki temu nie pęka, ładnie odchodzi od ścianek tortownicy oraz nie opada. Podobny efekt uzyskamy przy pieczeniu w kąpieli wodnej.”