Witam w "Weekendowej Cukierence" Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że serniki to moje ulubione ciasta. Przygotowany przeze mnie sernik na pewno zasmakuje wielbicielom tureckiej chałwy. Jest bardzo kremowy, delikatny w smaku i nie za słodki. Tak jak samej chałwy, również sernika nie da się zjeść dużo - więc jest bardzo podzielny
Dzięki pieczeniu z parą wodną wychodzi płaski i nie pęka.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek Digestive,
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 800g twarogu,
- 4 jajka,
- 300g chałwy sezamowej waniliowej,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- POLEWA:
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- 150g chałwy sezamowej waniliowej,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg mielimy trzykrotnie. Do miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier i 150g pokruszonej chałwy, ucieramy chwilę mikserem. Pozostałą chałwę kroimy w grubszą kostkę. Do sera dodajemy po jednym jajku i każdorazowo chwilkę miksujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę, olejek waniliowy, miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy już delikatnie łyżką. Masę serową przelewamy do tortownicy. W piekarniku na najniższej półce ustawiamy formę z wodą. Wyżej ustawiamy tortownicę. Sernik pieczemy z parą wodną około 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
POLEWA: Chałwę kruszymy, dodajemy kremówkę i mieszamy, nie powinno być grudek (można zmiksować). Wstawiamy na ogień i podgrzewamy, masa zrobi się kremowa i zgęstnieje (nie zagotowujemy). Lekko wystudzoną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Życzę smacznego
Zdjęcia nadesłała Pani Marta R.
“Witam upiekłam sernik pycha znika raz dwa tak wygląda po upieczeniu “
Sernik podbił serca gości ,super wilgotny, wbrew pozorom nie jest bardzo słodki . Polecam
Twój komentarz
Cieszę się ogromnie, że sernik smakował
też go uwielbiamy 
czy mozna piec normalnie, bez kąpieli wodnej?
Marta można, ale sernik wyjdzie bardziej kremowy pieczony w kąpieli wodnej.
Najlepszy sernik na świecie! Wszystkim tak posmakował, że gości u nas w każde święta (p.s jeszcze się nie znudził:) )
Edyta jest mi niezmiernie miło ?
A czy mogę czymś zastąpić kremowkę??
Można spróbować z mascarpone zamiast kremówki ?