Składniki:
- CIASTO:
- 100g mąki,
- 100g cukru,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 4 łyżki kakao,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- KREM:
- 250g jagód,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka wody,
- 250g mascarpone,
- płatki białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Po tym czasie roladę szybko przekładamy na ściereczkę, spodem do góry, odklejamy papier i ciasto zwijamy razem ze ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i na małym gazie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Do miski wykładamy stężałą masę i mascarpone, miksujemy. Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Smacznego 🙂
Świetna odmiana rolady aby zjeść coś na słodko! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂