To już kolejny raz, kiedy do słodkich wypieków wykorzystuje krem pistacjowy. Krem pistacjowy to taka pistacjowa nutella czyli słodkie smarowidło pistacjowe. Smakuje mi niczym połączenie białej czekolady i pistacji. Krem pistacjowy upłynnia się po podgrzaniu więc z łatwością można polać nim swoje wypieki. Dziś chce Wam zaprosić na delikatny serniczek wykończony właśnie polewą pistacjową. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po przepis.
Jeśli chcesz, aby krem pistacjowy utworzył ładną, w miarę gładką polewę, to nie wylewaj go na zimny sernik. Najlepiej jak sernik będzie po prostu wystudzony. A jeśli polewa satysfakcjonuje Cię to zdradzę Ci mój trik. Podgrzej równomiernie wierzch sernika z polewą za pomocą suszarki. Polewa rozgrzeje się i da się łatwo ponownie formować.
Aby utworzyć takiego ślimaka z polewy potrzebujesz obrotowy talerz i cienką szpatułkę. Film z przygotowania ślimaka znajdziesz na moim Instagramie.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik
- Użyj twarogu samodzielnie zmielonego lub sera z wiaderka dobrej jakości. Sery z wiaderka mają zazwyczaj 18% tłuszczu. Jeśli mielisz sama twaróg to zwróć uwagę ile ma % tłuszczu i dołóż do masy serowej ewentualnie masła.
- Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je na blat kuchenny i pozostaw na 2 godziny, aby się ociepliły.
- Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Między drzwiczki włóż drewnianą łyżkę, aby była tylko mała szczelina, która wilgoć będzie uciekała z piekarnika.
- Polewę wyłóż na sernik dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
- Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.
Więcej przepisów na serniki:
- Sernik z czekoladą karmelową
- Sernik na samych serkach mascarpone
- Sernik mango-marakuja
- Sernik z truskawkami
Z tego przepisu szybko i łatwo przygotujesz sernik pistacjowy. Krem pistacjowy kupisz w większych supermarketach.
Prosty sernik z kremem pistacjowym
Składniki:
- SPÓD:
- 150g ciasteczek np. Digestive,
- 50g masła,
- MASA SEROWA:
- 2 jajka,
- 70g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 500g sera na sernik z wiaderka,
- 100ml śmietanki 30%,
- 10g mąki pszennej (1 płaska łyżka),
- DODATKOWO:
- 150g kremu pistacjowego,
- DEKORACJA:
- maliny,
- pistacje,
- bezy
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko czy zmielić w maszynce do mielenia.
Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Można użyć też zwykłych maślanych herbatników. Wówczas trzeba będzie użyć odrobinę więcej masła.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej tzn. wyjmuje je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy chwilkę. Następnie dodajemy ser z wiaderka i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Na sam koniec dodajemy śmietankę i mąkę. Miksujemy do połączenia. Masę serową przekładamy do tortownicy wyrównujemy.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół. I w takiej niskiej temperaturze sernik pieczemy około 60 minut.
Piekarnik wyłączamy i sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Co to znaczy? Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek przez 15 minut. Następnie w drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę i zostawiamy delikatną szparę, aby sernik stygł sobie powoli. Gdy sernik całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce. Można udekorować go po schłodzeniu lub przed schłodzeniem. Schłodzony sernik z łatwością będziemy mogli przełożyć na paterę.
Sernik polewamy kremem pistacjowym i dekorujemy świeżymi malinami, pokruszonymi bezami i posiekanymi pistacjami.
* Użyłam kremu pistacjowego słodzonego marki GustoBello zakupionego w sieci sklepów Biedronka w tygodniu włoskiem.
Aby łatwiej było nam zrobić polewę to krem pistacjowy podgrzewamy w mikrofali przez 5 sekund. Mieszamy. Znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Po 10-15 sekundach krem się upłynni i z łatwością da się polać niczym polewa. Jeśli nie masz mikrofali to krem pistacjowy podgrzej w kąpieli wodnej.
Sernik przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego!
Jeśli przygotujesz prosty sernik z kremem pistacjowym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem