Proste ciasto ze śliwkami

W "Weekendowej Cukierence" prezentuje dziś jesienne smaczki. Śliwki smakują teraz pysznie, są słodkie i soczyste, że aż proszą się, aby dodać je do ciasta.

Dzisiejsze ciasto jest:

  1. szybkie do przygotowania, bo wystarczy zmiksować ze sobą po kolei wszystkie składniki;
  2. proste do przygotowania - nie ma tutaj większej filozofii, po prostu miksujemy i dodajemy kolejne składniki. Poradzi sobie z nim każdy.
  3. z samych podstawowych składników, które na pewno macie w swoim domu.
  4. uniwersalne, bo w zależności od pory roku możecie dać na górę ulubione owoce;
  5. mięciutkie i puszyste - pasuje do kawy i herbaty.

Więc jeśli szukaliście idealnego przepisu na szybkie ciasto do kawy to właśnie znaleźliście 🙂

Składniki na proste ciasto ze śliwkami

Aby przygotować muffiny potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 4 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadaje ciastu odpowiednią słodycz.
  • mleko - nadaje ciastu wilgotności, równoważy smak. Oczywiście mleko o temperaturze pokojowej.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta.
  • śliwki - umyj je wcześniej i pozostaw do osuszenia. Następnie wypestkuj. Użyłam węgierek, ale możesz użyć ulubione śliwki. Większe śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami

Jak przygotować proste ciasto ze śliwkami?

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z mlekiem i olejem.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Zrób to delikatnie, szpatułką.
  5. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i na wierzchu ułóż połówki śliwek. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Śliwki układaj rozcięciem do góry.

Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami:

Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami

Puszyste, proste i szybkie do przygotowania, z samych podstawowych składników.

Proste ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 450g mąki pszennej (3 szklanki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 600g śliwek węgierek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. śliwki wcześniej myjemy i osuszamy. Następnie wypestkowujemy. Szklanka o pojemności 250ml.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem planetarnym na najwyższych obrotach przez 10 minut. Jeśli posiadamy mikser ręczny to jajka ubijamy dłużej, około 15 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Ciurkiem wlewamy olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy mleko i również wolno mieszamy. Dodajemy suche składniki w trzech turach i mieszamy delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do dużej blaszki 25x35cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek rozcięciem do góry.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz proste ciasto ze śliwkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij