Placek czereśniowy z migdałami

Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam na drugi przepis. Po jagodziankach przyszedł czas na ciasto z czereśniami. Czereśnie są rzadziej wykorzystywane w wypiekach niż inne owoce. Warto jednak po nie sięgać, bo świetnie się sprawdzają w słodkościach. Polecam drożdżowy placek z nadzieniem czereśniowym. Będzie idealny na piknik lub podwieczorek.

Zachęcam również do przygotowania sernika z czereśniami i naleśnika po francusku.

Placek czereśniowy z migdałami

Placek czereśniowy z migdałami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g mąki,
  • 60g cukru pudru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 150ml mleka,
  • 100ml oleju
  • CZEREŚNIOWY ŻEL:
  • 400g czereśni,
  • 1 budyń wanilinowy,
  • DODATKOWO:
  • 50g cukru pudru,
  • 60g migdałów,
  • Olej do wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: W misce mieszamy mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy skórkę startą z 1 cytryny, drożdże i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz olej. Zagniatamy gładkie ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

NADZIENIE: Umyte i osuszone czereśnie drylujemy – staramy się zachować połówki owoców, tzn. kroimy czereśnie na pół i usuwamy z niej pestkę. Połowę owoców przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem, a połowę odkładamy na później. Do owoców w misce dolewamy tyle wody, aby całość ważyła 300g. Owoce przekładamy do rondla i mieszamy z budyniem.

Wstawiamy całość na ogień, zagotowujemy. Chwilkę gotujemy aż masa zgęstnieje. Powstały czereśniowy żel studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, chwilkę moczymy i obieramy je.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przenosimy je do formy o wymiarach 23x28cm wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut do napuszenia. Następnie smarujemy je czereśniowym żelem i oprószamy 50g cukru pudru. Na żel wykładamy pozostałe czereśnie rozcięciem do góry. Pomiędzy czereśnie wkładamy migdały. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40-50 minut.

Życzę smacznego  🙂

Placek czereśniowy z migdałami

Placek czereśniowy z migdałami





7 komentarzy

  1. ja czereśnie najczęściej jadam solo lub dodaję do owsianki 🙂 fajny placek.

  2. Sporadycznie dodajemy czereśnie do placków ale Twój wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂 U mnie czereśnie goszczą coraz częściej w wypiekach 🙂

  3. Bardzo ładnie i smacznie wygląda 🙂

  4. Placek Wygląda wyśmienicie; ) z chrupiącymi migdałami na pewno jest pyszny 🙂

  5. Jak zawsze pełna perfekcja 🙂

  6. Wspaniałe połączenie czereśni i migdałów!

Pozostaw odpowiedź Marysia