Taki przepis na pewno przyda się Wam na tydzień przed świętami. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na szybki piernik.
Aromatyczny i pachnący, miękki i puszysty, orzeźwiający dzięki cytrusom – tak w kilku słowach można opisać ten piernik. Co więcej, szybki i prosty do przygotowania – nie używamy miksera, a wszystkie składniki mieszamy łyżką. Możemy upiec go do 2 dni przed świętami. Przechowujemy go w zamkniętym pojemniku na ciasto, aby nie wysychał.
Nie musicie się obawiać łączenia przypraw korzennych i cytrusów. Takie połączenie stosowałam już przygotowując pyszne niemieckie pierniczki - Lebkuchen. To naprawdę zgrany duet.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- ½ szklanki mleka,
- 200g miodu,
- 115g masła,
- 2 jajka,
- ¼ szklanki cukru,
- 270g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- Skórka starta z 2 pomarańczy,
- Skórka starta z 2 cytryn,
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50g kandyzowanej skórki cytrynowej,
- LUKIER:
- 1 i ½ łyżki mleka,
- 1 łyżka soku z pomarańczy,
- Skórka starta z ½ pomarańczy,
- Około 12-15 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Cytryny i pomarańcze sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i masło. Zawartość rondelka podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Powinna być letnia.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Jajka roztrzepujemy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy skórkę startą z cytryn i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy zawartość rondelka i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników, nie dłużej. Na sam koniec dodajemy kandyzowane skórki: cytrynową i pomarańczową.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy jego wierzch.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Następnie polewamy je lukrem.
Ciasto przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby nie wysychało.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy. Lukier możemy też przygotować na samym soku pomarańczowym (wówczas dajemy go 2 i ½ łyżki). Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy. Na końcu dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast lukrem to wierzch piernika możemy polać polewą czekoladową.
Piernik wyszedł przepyszny! Banalnie prosty, bardzo szybki.
Bardzo mi miło ?