Czas rozpocząć sezon rabarbarowy w "Weekendowej Cukierence". Dzisiejszy wypiek to ciasto, którego głównym składnikiem są płatki owsiane. Można więc powiedzieć, że to ciasto w zdrowszej wersji 🙂 Kokos i ananas przywołują na myśl znanego drinka – PINA COLADA - stąd nazwa. Na blogu znajdziecie m.in. babeczki pina colada. Ciasto jest nietuzinkowe, bardzo szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Warto podać do niego gałkę lodów.
Zobaczcie też inne przepisy na ciasto z rabarbarem TUTAJ.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- ½ szklanki cukru,
- Szczypta soli,
- 250g masła,
- NADZIENIE:
- 400g rabarbaru,
- 200g świeżego ananasa,
- ½ szklanki cukru,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: W misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, cukier i sól. Mieszamy je do połączenia. Masło roztapiamy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masło i mieszamy dokładnie do połączenia (masło powinno pokryć suche składniki).
Formę prostokątną 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wykładamy więcej niż połowę ciasta (60%), wyrównujemy i delikatnie wklepujemy w dno formy. Następnie wykładamy nadzienie rabarbarowe (może być ciepłe, ale nie gorące). Rozprowadzamy je równomiernie. Na wierzch wysypujemy równomiernie resztę ciasta.
Ciasto pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienienia).
NADZIENIE: Rabarbar kroimy w plasterki. Ananas kroimy w mniejszą kostkę. W rondelku umieszczamy rabarbar, ananasa, cukier, 2 łyżki wody i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Owoce nie powinny się rozgotować, ale powinny zachować swój kształt. Ewentualnie skracamy czas gotowania. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zawartości rondelka. Gotujemy jeszcze chwilkę wszystko razem do zgęstnienia.
Życzę smacznego 🙂