Miodownik z kremem orzechowym

Kochani, witam Was już prawie świątecznie 😉 "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na prawdziwie świąteczne ciasto. Myślę, że każdy z Was miał okazję spróbować miodowca czy miodownika, jest to jedno z tych ciast, które robię na specjalne okazje, a to dlatego, że nigdy mnie nie zawiedzie 🙂 Smakuje wyśmienicie, robi się je dość prosto. Jedyną pracochłonną rzeczą jest przygotowanie blatów ciasta. Polecam je Wam gorąco, bo na pewno będzie Wam smakowało 🙂

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 100g miodu,
  • 50g cukru,
  • 50ml mleka,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżka sody,
  • 125g masła,
  • 500g mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • KREM:
  • 150 g mielonych orzechów włoskich,
  • 600g masy kajmakowej,
  • 375g masła,
  • PONCZ:
  • 50ml rumu,
  • 50g miodu,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki,
  • cukier puder do smaku
  • orzechy do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

 

CIASTO: Do rondelka wsypać cukier i dodać miód. Wstawiamy an ogień i ciągle mieszając rozpuszczamy cukier. Do gorącej masy miodowej dodajemy mleko i rum, mieszamy. Następnie dodajemy masło, sodę i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę lekko studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i masę miodową, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy.Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i za pomocą tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm wycinamy krążki. Pieczemy je około 8 min w 170 stopniach. Każdy blat ciasta należy piec osobno.

Podpiekamy również resztki ciasta, które nam zostały z odcięcia blatów.

KREM: Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę kajmakową, chwilkę ucieramy i dodajemy zmielone orzechy. Kremem przekładamy blaty ciasta. Smarujemy również jego wierzch i boki krusząc podpieczone resztki ciasta. Blaty przed posmarowaniem kremem nasączamy ponczem. Ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 2 dni w chłodne miejsce.

Przed podaniem ozdabiamy je bitą śmietaną i orzechami.

Smacznego 😉





1 Komentarz

  1. Przepysznie wygląda, zrobię na święta

Zostaw odpowiedź