Kopiec kreta

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Mam dziś dla Was pyszne ciasto, które znane jest przede wszystkim z reklam. Kopiec kreta, bo o nim mowa, teraz do samodzielnego przygotowania w domu. Nie lubię przygotowywać ciast z torebki i Kopiec kreta przygotowałam samodzielnie 🙂
Ciasto prezentuję się bardzo efektownie co tym bardziej skłoniło mnie do jego przygotowania. Sprawi radość tym dużym i tym małym, a szczególnie lubiącym czekoladę. Koniec mojego gadania ... częstujcie się 🙂

KOPIEC KRETA

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 100g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50g czekolady gorzkiej,
  • 3-4 banany,
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

 

CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki. Dolewamy maślankę i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło.

Po wyjęciu ciasto studzimy. Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

KREM: Śmietaną ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy z mniejszą kostkę i mieszamy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.

Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie, gorąco polecam. Życzę smacznego 😉





1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Ania z blog Fabryka Pomysłów
    Pani Ania pisze: “Czas przygotowania jest podobny do wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy.”

    kopieckreta

Zostaw odpowiedź