Sezon jesienny uważam za otwarty 🙂 W dzisiejszej "Weekendowej Cukierence" przedstawiam ciasto, którego nie może zabraknąć jesienią - mowa oczywiście o cieście marchewkowym. Mimo, że ciasta z dodatkiem marchewki przygotowuję przez cały rok, to najbardziej smakują mi właśnie teraz - jesienną porą. To ciasto polecam osobom zabieganym, troszkę leniwym i nie lubiącym spędzać dużo czasu w kuchni - jego przygotowanie zajmuje chwilkę, nie ma potrzeby nawet używania miksera.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie marchewki,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
- ¼ szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ łyżeczki sody,
- 1/4 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. W jednej misce mieszamy mąką, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, olej, jogurt i cukier. Do suchych składników dodajemy mokre oraz marchewkę. Mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂
Czy do ciasta można dodać orzechy?
Tak, można.
Piękne i puszyste! Super przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂
Witam a drobne oczka to chodzi o te całkiem drobne?ma powstac taka papka po starciu marchwi?
Najlepiej zetrzeć na tych oczkach z boku tarki – to nie ma być całkowicie papka, a takie drobne wiórki ?
Pyszne ciasto marchewkowe ??? szybkie i proste w wykonaniu ?? dziękuję za przepis? robiłam pierwszy raz ale na pewno często będzie się u mnie pojawiać ☺️?
Kasiu bardzo się cieszę, że smakowało ?
Czy cukier brązowy można zastąpić białym?
Tak.