Fit Bounty

Pogoda przez ostatnie kilka dni nieustannie płata nam figle. W związku z tym Strefa Sweet Fit postanowiła przemycić Wam coś słodkiego na poprawę humoru. Wyobraźcie sobie błękitne, bezchmurne niebo, idealnie niebieska wodę i palmy kokosowe dookoła - brzmi jak raj? 🙂 I dzisiaj właśnie zaserwuje Wam kawałeczek raju w postaci zdrowego ciasta kokosowego. Ciasto Bounty to już chyba klasyk - znajdziecie je na blogu w wersji oryginalnej. Mam nadzieję, że również tą wersją uda mi się Was zaskoczyć.

Dzisiaj rządzi kokos! Będzie go dużo i w każdej postaci. Wykorzystamy mleko, wiórki i olej kokosowy.

Kokos to niezwykle cenny twór.

Zawiera w sobie szereg witamin i minerałów(ma w sobie pokaźne ilości potasu), stanowi doskonałe źródło elektrolitów dla naszego organizmu-a zatem polecam wodę kokosową zamiast izotoników przy intensywnym wysiłku! Jest to świetny, naturalny sposób na zdrowe nawodnienie.

Olej kokosowy - czy jest zdrowy? To tłuszcz który budzi niezwykle wiele kontrowersji. Ja na bazie wiedzy zdobytej na studiach mogę z całą stanowczością stwierdzić, iż niesłusznie uważa się go za niezdrowy olej. Co prawda ponad 90% jego składu to tłuszcze nasycone, ale są one krótkołańcuchowe, a cechą tego typu tłuszczy jest szybki i naprawdę łatwy proces spalania, a co za tym idzie - dostarczania energii. Z racji tego, że szybko są przekształcane w energię, nie maja możliwości wzbogacenia naszych komórek tłuszczowych. Także pamiętając o jego rozsądnym spożyciu (bo we wszystkim trzeba zachować balans) absolutnie nie zrobimy sobie z jego pomocą żadnej krzywdy.

 

Fit Bounty

Fit Bounty

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 szklanka namoczonych daktyli,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego),
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • NADZIENIE:
  • 2 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego),
  • 2-3 łyżki miodu,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,

PRZYGOTOWANIE:

Skoro do zrobienia mamy kawałek raju to nie mogłam pozwolić, by trzeba było ciężko harować podczas jego przygotowywania 😛

SPÓD: Na samym początku w kielichu blendera umieść migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodaj daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklep, wyrównaj powierzchnie i umieść w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała.

NADZIENIE: Umieść mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzej - dodaj pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewaj - nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy nadzienie kokosowe umieść na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki.

POLEWA: Na samym końcu polej ciasto przygotowaną polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym.

Ciasto umieść w lodowce na kilkanaście minut i voilà można się delektować jego smakiem.

 

Uwaga:

1) Daktyle należy namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut i dokładnie osuszyć.

2) Ciasto przechowuj w zamrażarce, najlepiej pokrojone w kawałki, by przed każdym podaniem nie wyjmować całości.

3) Jeśli nie lubisz słodkich ciast możesz pominąć dodatek miodu do masy, ale ilość przeze mnie zaproponowana prowadzi do otrzymania średnio słodkiego deseru, więc jeśli wolisz słodsze - zwiększ ilość słodzidła.

Fit Bounty

Fit Bounty

Fit Bounty

Fit Bounty





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź