Kiedy za oknem piękna, słoneczna pogoda nie mam ochoty na ciężkie ciasta, ale na coś na szybko i na zimno. Więc dziś w "Weekendowej Cukierence" chcę Wam zaproponować pyszny sernik na zimno z czereśniami. Bałam się tego połączenia, bo jeszcze nie dodawałam czereśni do ciast, ale niepotrzebnie, wyszło smacznie. Moja siostra żałowała, że ciasto tak szybko się skończyło. Także polecam gorąco 🙂
Składniki:
- CIASTO:
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru pudru,
- KREM:
- ser na sernik 1 kg,
- śmietana 12% 175 g,
- cukier puder 125 g,
- 1 cukier waniliowy,
- żelatyna 25g,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 aromat cytrynowy,
- czereśnie 800g,
- 1 tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Kolejno dodajemy żółtka i cukier puder i siekamy chwilkę i zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 22cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut, aż się zarumieni. Można je po nakłuwać widelcem i obciążyć ceramicznymi kulkami, tak jak tartę.
Czereśnie myjemy i drylujemy. Pozostawiamy je do wyschnięcia na sitku. Kilka odkładamy do dekoracji. Kolejno przygotowujemy krem. Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy aromat cytrynowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z serem. Następnie delikatnie całość łączymy z czereśniami i wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia do lodówki na kilka godzin. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Ciasto dekorujemy czereśniami. Smacznego 😉