Rozpoczął się sezon na polskie truskawki, a więc dziś w "Weekendowej Cukierence" serwuje Wam pyszne, szybkie i proste do zrobienia batoniki truskawkowe czyli amerykańskie crumble bars. Zasada ich przygotowania jest bardzo prosta. Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. W ten sposób mamy już spód i wierzch naszego ciasta. Do środka dajemy posiekane truskawki i od razu pieczemy.

Crumble bars czyli batoniki z truskawkami
Takie truskawkowe batoniki smakują mi najbardziej lekko ciepłe, z gałką lodów i ewentualnie z odrobiną śmietanki. A, gdy skończą się truskawki, daj do środka np. brzoskwinie. Będzie równie pysznie! 5-10 minut pracy i gotowe.

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Puszyste ciasto z truskawkami
- Batony pistacjowe z rabarbarem i truskawkami
- Ciasto na gofrach z truskawkami
- Sernik z musem truskawkowym

Crumble bars czyli batoniki z truskawkami
Przygotujesz je w kilkanaście minut! Jest chrupiące, maślane, ze słodkimi truskawkami.
Crumble bars z truskawkami
Składniki:
- CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 100g płatków owsianych,
- 100g cukru pudru,
- 165g masła,
- skórka starta z 1 cytryny,
- NADZIENIE:
- 400g obranych truskawek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane i cukier puder oraz dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta przekładamy na spód foremki i wyrównujemy. Mniejszą część ciasta przekładamy do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia truskawkowego.
Truskawki kroimy w większą kostkę. Tuż przed wyłożeniem na ciasto mieszamy je z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto w foremce. Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto, które czeka w zamrażarce starając się robić duże kawałki kruszonki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut, do ładnego zarumienia. Ciasto po upieczeniu pokrój na 9 większych lub 16 mniejszych porcji. Smacznego!

Crumble bars czyli batoniki z truskawkami