Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Sezon na ciasta z rabarbarem trwa w najlepsze. Zanim pojawią się polskie truskawki chętnie sięgamy właśnie po rabarbar. Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodyczą maślanej kruszonki. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam pyszne ciasto ucierane z grubą warstwą kruszonki i rabarbarem. Jest pyszne, mięciutkie, maślane, długo zachowuje świeżość, ładnie się kroi. Nie ma problemów z przygotowaniem ciasta. Myślę, że każdemu powinno się udać.

Jest to ciasto na dużą blachę, a więc porcja rodzinna. Pasuje do filiżanki kawy jako deser, a także jako słodki podwieczorek z kubkiem herbaty.

Poza sezonem na rabarbar świetnie sprawdzą się także inne owoce np. jagody, borówki, śliwki.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 2 niepełne szklanki mąki (280g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 2 łyżki octu,
  • KRUSZONKA:
  • 150g mąki,
  • 80g masła,
  • 80g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 500g oczyszczonego i obranego rabarbaru,

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.

Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo żółtka z octem i ucieramy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką.

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Można je dodatkowo polać lukrem.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne masło i rękoma formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej i schować do lodówki.

Życzę smacznego!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką





2 komentarzy

  1. avi

    No puszyste to ono mi nie wyszło, niestety. W zasadzie wyszło zbite, nie wyrosło w ogóle tylko zapiekło się to co było włożone na blachę. Było też bardzo gęste przed dodaniem białek, trudno było delikatnie mieszać.
    Szkoda.

    • cukiereczek

      Przykro mi, ale skoro ciasto nie wyrosło to został popełniony jakiś błąd w przygotowaniu ciasta. Ciasto rośnie ładnie, bo mamy tutaj dużą ilość proszku do pieczenia oraz dodatkowo ubite białka. Tak, ciasto jest gęste, ale bez problemu można je wymieszać z białkami.

Zostaw odpowiedź