Sezon na ciasta z rabarbarem trwa w najlepsze. Zanim pojawią się polskie truskawki chętnie sięgamy właśnie po rabarbar. Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodyczą maślanej kruszonki. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam pyszne ciasto ucierane z grubą warstwą kruszonki i rabarbarem. Jest pyszne, mięciutkie, maślane, długo zachowuje świeżość, ładnie się kroi. Nie ma problemów z przygotowaniem ciasta. Myślę, że każdemu powinno się udać.
Jest to ciasto na dużą blachę, a więc porcja rodzinna. Pasuje do filiżanki kawy jako deser, a także jako słodki podwieczorek z kubkiem herbaty.
Poza sezonem na rabarbar świetnie sprawdzą się także inne owoce np. jagody, borówki, śliwki.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 2 niepełne szklanki mąki (280g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 2 łyżki octu,
- KRUSZONKA:
- 150g mąki,
- 80g masła,
- 80g cukru,
- DODATKOWO:
- 500g oczyszczonego i obranego rabarbaru,
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.
Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo żółtka z octem i ucieramy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Można je dodatkowo polać lukrem.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne masło i rękoma formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej i schować do lodówki.
Życzę smacznego!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką