Ciasta z kruszonką zawsze cieszą się dużym powodzeniem wśród łasuchów. A ciasto jeżynowe z kruszonką to spełnienie marzeń. Jest soczyste, pyszne, a przy tym łatwe do upieczenia. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po nowy przepis na letnie ciasto.
Mam wrażenie, że jeżyny są mniej popularne latem. Większą popularnością cieszą się ciasta z jagodami czy malinami. Ale uwierzcie mi, że jeżyny też mają duży potencjał i smakują pysznie w ciastach i deserach. Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się pokazać Wam jeszcze jeden pyszny deserek z jeżynami. Tymczasem częstujcie się rewelacyjnym, puszystym ciastem z mnóstwem kruszonki i soczystymi jeżynami. Pokochacie je od pierwszego kęsa. Pasuje do popołudniowej kawki i herbatki, a także jako deser po obiedzie. Gorąco polecam!
Więcej pysznych wypieków z jeżynami
To szybkie i proste letnie ciasto ucierane. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają mu soczyste, kwaskowe jeżyny i słodziutka kruszonka.
Ciasto z jeżynami
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 180g masła,
- 130g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 jajka,
- 180g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 450g jeżyn,
- KRUSZONKA:
- 80g masła,
- 65g cukru trzcinowego,
- 125g mąki pszennej,
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA: Mąkę pszenną mieszamy ze szczyptą cynamonu i cukrem trzcinowym. Dodajemy pokrojone zimne masło. Masło rozcieramy między palcami z suchymi składnikami do powstania kruszonki. Na czas przygotowania ciasta kruszonkę możemy schować do lodówki.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy jeżyny. Całość oprószamy kruszonką.
* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!
Dziś zrobiłam to ciasto na niedzielny podwieczorek wyszło bardzo dobre takie wilgotne słodziutkie z lekka nutą kwaskowosci przez dodatek jeżyn polecam wszystkim przepis szybko się robi a efekt petarda pozdrawiam serdecznie
Cieszę się ogromnie, że ciasto smakuje 🤤
❤️
Piękne ♥️
Ciasto robiłam z malinami , wyszło pyszne😋 bardzo proste i szybkie , idealne 👍 dzięki za przepis 😚
Cieszę się bardzo, że smakuje 😃❤️