Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dziś na ucierano ciasto z czerwoną porzeczką. To ciasto ucierane robiłam już ze śliwkami, jagodami i rabarbarem. Świetnie pasuje do niego także czerwona porzeczka. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, sycące. Po zjedzeniu jednego kawałka można się naprawdę nasycić 🙂 Mimo to sięga się po drugi, bo jest takie dobre.

Przy ciastach ucieranych bardzo łatwo o zakalec. Aby uniknąć zakalca należy:

  • koniecznie użyć składników o temperaturze pokojowej,
  • po dodaniu mąki ciasto mieszać bardzo krótko,
  • owoce dużo wcześniej umyć i osuszyć,
  • piekarnik otwierać dopiero pod koniec pieczenia.
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 80g masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 500g czerwonej porzeczki,

PRZYGOTOWANIE:

Czerwoną porzeczkę płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy.

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasne masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie porzeczki. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-80 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką





6 komentarzy

  1. Ciasto rewelacyjne!

    • cukiereczek

      Paulina cieszę się, że smakowało 😉

  2. Czy z podanych składników można upiec ciasto w dużej blaszy?

    • cukiereczek

      Chodzi o blaszkę 25x35cm? Jeśli tak to proponuję półtorej porcji ciasta. I należy kontrolować czas pieczenia tzn. do suchego patyczka.

    • Dzień dobry,
      Ciasto wygląda bardzo apetycznie, zaraz będę testować natomiast powinna Pani zamieścić również pojemność szklanki którą Pani używa, czy to 200ml czy 250ml?

      • cukiereczek

        Dzięki. Mam nadzieję, że zasmakuje 😉 Szklanka o pojemności 250ml.

Zostaw odpowiedź