Pyszne ciasto ucierane, które łączy w sobie trzy ciasta: cytrynowe, szarlotkę i sernik. Robi się dość szybko. Jabłka możemy przygotować nawet dzień wcześniej. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g masła,
- 160g cukru,
- 4 jajka,
- 2 cytryny,
- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- MASA SEROWA:
- 350g sera trzykrotnie zmielonego,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 50g cukru,
- 1 duże jajko,
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (12g),
- JABŁKA:
- 700g jabłek,
- 2 łyżeczki rodzynek (20g),
- Szczypta cynamonu,
- 1 łyżka masła,
PRZYGOTOWANIE:
JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka kroimy w cienkie plasterki. W większym rondlu roztopić 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka i cynamon. Smażymy je razem kilka minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Owoce zdejmujemy z ognia i studzimy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i krótko miksujemy. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy serowej.
CIASTO: Z cytryn wyciskamy sok. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej (po około 30s na każde jajko). Możemy w tym momencie dodać odrobinę mąki, jeśli obawiamy się, ze masa się zważy. Dodajemy stopniowo sok z cytryn, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia.
Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do formy wykładamy troszkę więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy ją równomiernie. Na cieście rozkładamy równomiernie ostudzone jabłka. Na jabłka wykładamy równomiernie masę serową. Następnie wykładamy resztę ciasta łyżką robiąc kleksy (ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.
Życzę smacznego 🙂