Ciasto Oreo

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" coś dla wielbicieli ciasteczek Oreo 🙂 Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, aby przygotować ciasto przypominające takie ciastka. I udało się, ciasto wyszło naprawdę pyszne, ma w sobie mnóstwo pysznego kremu i to co łakomczuchy lubią najbardziej: czekoladowy spód i wierzch. Ciasto jest naprawdę godne polecenia, w miarę proste do przygotowania, choć troszkę pracochłonne bowiem trzeba wyjąć mleczne środki z ciastek, a same ciastka pokruszyć.
Składniki:
  • SPÓD i WIERZCH:
  • ciasteczka oreo 2,5 paczki (około 35 ciasteczek),
  • masło 80g (50g do dolnej warstwy + 30g do górnej warstwy),
  • MASA BIAŁA:
  • mleko 400ml,
  • śmietana kremówka 300g,
  • aromat cytrynowy 10ml,
  • żelatyna 20g,
  • mleko 1/2 szklanki (do rozpuszczenia żelatyny),
  • DEKORACJA:
  • śmietana kremówka 100g,
  • cukier puder do smaku
Przygotowanie:
 
SPÓD: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 14 ciasteczek (łącznie 28). 28 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 14 ciastek kruszymy na pył - ja pomogłam sobie sitkiem i przetarłam je przez sitko, bo ciastka są dość twarde. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi dno tortownicy (18cm). Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki.
MASA BIAŁA: W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko (400ml) i wkładamy białe środki z 28 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę (300g) ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w mleku i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
WIERZCH: Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie jak w warstwie pierwszej - kruszymy ciemne spody pozostałe z 14 ciasteczek, łączymy z 30 g rozpuszczonego masła i wykładamy na masę mleczną. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.
DEKORACJA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto. Na każdym kleksie śmietanowym układamy po jednym ciastku.
Uwaga:
1) Zamiast aromatu cytrynowego można użyć soku z 1/2 cytryny.
2) Chciałam, żeby moja górna warstwa była bardziej sypka niż dolna, dlatego ciasto troszkę się kruszy przy krojeniu, ale przez to nie jest takie twarde, Jeżeli chcecie, żeby górna warstwa się nie kruszyło to dodajcie również 50g masła do ciastek. Smacznego 🙂

 





10 komentarzy

  1. Ciasto przepyszne napewno warte zachodu. Rodzinka się zajadala.

    Dziękuję za przepisik

    Pozdrawiam

    FB_IMG_1538488823657

    • cukiereczek

      Patrycja wygląda perfekcyjnie! 🙂

  2. Czy w przypadku zrobienia tortu dzien wcześniej biała masa pożółknie? Czy nie trzeba się tym martwić?

    • cukiereczek

      Martyna biała masa nie pożółknie. Zdjęcie było zrobione następnego dnia 😉

  3. Czy wykładałaś czymś blachę? Jeśli tak to czym?

    • cukiereczek

      Zuza nie wykładałam niczym blachy.

  4. Iza

    Czy ta masa jest tak wodnista czy cos zle zrobilam?

    • cukiereczek

      Iza tak masa będzie wodnista, ale stężeje od żelatyny.

  5. Witam, chciałbym upiec to ciasto w takiej formie https://allegro.pl/oferta/forma-silikonowa-do-pieczenia-ciastko-oreo-markiza-7780995633. Czy powinnam zmienić w jakiś sposób przepis, żeby góna i dolna warstwa była wystarczająco ściasła?
    dziękuję

    • cukiereczek

      Proponuję przygotować ciasto z półtorej porcji.

Pozostaw odpowiedź Iza