Ciasto magiczne

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam prawdziwie magiczne ciasto 🙂 Ciasto jest magiczne ponieważ z jednego ciasta podczas pieczenia oddzielają się 3 różne warstwy. Na samej górze mamy delikatny i puszysty biszkopt. W środku tworzy się tak jakby budyniowy krem. A sam spód to zapieczony budyń. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania, a jakie pyszne. Na pewno zasmakuje wielbicielom budyniu.

Ciasto magiczne

Ciasto magiczne

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 75g cukru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 125g masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 120g mąki pszennej,
  • 1 łyżka wody,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestudzenia. Kwadratową foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. W drugiej misce umieszczamy żółtka i cukier oraz 1 łyżkę wody. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy masło i ucieramy jeszcze przez 1 minutę. Kolejno dodajemy mąkę i mieszamy krótko, do połączenia składników. Dodajemy mleko i mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Składniki nie muszą się idealnie połączyć. Mogą być widoczne skrawki piany z białek.

Gotową masę przelewamy ostrożnie do foremki. Masa będzie płynna dlatego foremka musi „pełna”. Nie nadadzą się do tego ciasta tortownice z odpinaną obręczą, bo ciasto z nich ucieknie.

Ciasto pieczemy 1 godzinę. Gdyby zaczynało się za bardzo spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto studzimy w formie, a następnie schładzamy w lodówce. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto magiczne

Ciasto magiczne

 





8 komentarzy

  1. Ciasto wyszlo pyszne,kolejny super przepis,DZIEKUJEE

    • cukiereczek

      Dorota cieszę się, że smakowało 😉

      • A proszku do pieczenia nie trzeba?

      • Dzień dobry, co zrobilam nie tak ze mi ciasto opadlo po wyjęciu z piekarnika? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

        • cukiereczek

          Być może białka były za słabo ubite? Trudno mi powiedzieć ?

  2. czy masło można zastąpić olejem

    • cukiereczek

      Nie wiem, nie próbowałam. Aczkolwiek wydaje mi się, że smaczniejsze będzie z masłem.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek