Zapraszam na pyszne letnie ciasto w ramach "Weekendowej Cukierenki". Spód to puszysty biszkopt szpinakowy. Warstwa kremowa to delikatny mus truskawkowy. A dekoracja to bita śmietana i pokruszone ciasto szpinakowe. Ciasto jest lekkie, piankowe, bardzo przyjemne w smaku; a przy tym jest dość łatwe w przygotowaniu. Szpinak jest niewyczuwalny w smaku. Nadaje wyłącznie pięknego zielonego koloru. TUTAJ możecie znaleźć inne propozycje na ciasta ze szpinakiem. Można do kremu wykorzystać truskawki świeże, jak i mrożone.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT SZPINAKOWY:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 150ml oleju,
- 120g świeżego szpinaku,
- 260g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM TRUSKAWKOWY:
- 650g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 450g śmietany kremówki 36%,
- DODATKOWO:
- 200g śmietany kremówki,
- kilka truskawek do dekoracji,
- PONCZ:
- 40ml wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
BISZKOPT SZPINAKOWY: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Szpinak i olej umieszczamy w pojemniku i miksujemy na gładko blenderem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Po dodaniu łyżki cukru miksujemy około 2-3 minut i dodajemy wówczas kolejną. Gdy cukier się skończy to zbieramy pianę ze ścianek szpatułką i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po kolei żółtka i chwilkę jeszcze ubijamy. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta odkrawamy wierzchnią część i kruszymy. Posłuży ona do dekoracji.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy nim równomiernie ciasto.
KREM TRUSKAWKOWY: Truskawki umieszczamy w rondelku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Truskawki zdejmujemy z ognia i od razu miksujemy blenderem do otrzymania gładkiego puree. Do gorącego puree dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do jej rozpuszczenia. Tak otrzymaną masę truskawkową studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy masę truskawkową i miksujemy do połączenia. Gdy otrzymany mus truskawkowy zacznie tężeć to wylewamy go na biszkopt szpinakowy, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia.
Po tym czasie ciasto kroimy na kostki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Każdą z kostek dekorujemy bitą śmietaną przy pomocy szprycy z końcówką Wilton 1M. Na kleksie ze śmietany układamy pół truskawki. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem szpinakowym.
Życzę smacznego!
Ciasto jest obłędna. U mnie znika błyskawicznie
Wyszło pięknie 🙂 Cieszę się, że smakuje.