Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto drożdżowe według przepisu mojej teściowej Matyldy. Latem robię je z truskawkami i rabarbarem, a jesienią ze śliwkami. Zimą natomiast smakuje pysznie upieczone z dodatkiem powideł śliwkowych. Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej i moja teściowa robiła je już z milion razy. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 45g świeżych drożdży,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 1 szklanka mleka,
- 100g masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 500g truskawek,
- KRUSZONKA:
- 80g mąki,
- 60g masła,
- 50g cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki cukru oraz 4-5 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko i żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrasta to umyte i osuszone truskawki kroimy na pół oraz przygotowujemy kruszonkę.
Formę prostokątną (35x25cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto wykładamy do foremki. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło to przed wyłożeniem go do formy ręce zwilżamy odrobiną oleju.
Na cieście układamy truskawki nieprzeciętą stroną do dołu. Następnie równomiernie posypujemy je kruszonką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Ciasto pieczemy około 40-50 minut.
KRUSZONKA: Do miski wkładamy mąkę i cukier puder. Mieszamy je chwilkę, żeby dobrze się połączyły. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami. W ten sposób powstanie nam kruszonka.
Życzę smacznego 🙂
Czy do tego przepisu można użyć mąki ryżowej lub kukurydzianej bezglutenowej? Dziękuję za odpowiedz
Kasiu przykro mi, ale nie wiem. Rzadko stosuje inne mąki.
Twój komentarz
Właśnie robię ciasto, ale jak dodałam wszytsko to na końcu wyszło bardzo lejące nie stabilne. Tak ma być? Dałam tylko 500g mąki. Podsypałam trochę więcej ale mam nadzieję że wyjdzie.
Nie, ciasto nie powinno wyjść lejące :/ Ciasto dopiero po wyrośnięciu nabierze odpowiedniej konsystencji.