Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam ciasto drożdżowe. To ciasto nazywane jest ciastem dla leniwych, a to dlatego, że zazwyczaj ciasta drożdżowe wymagają długiego wyrabiania. Natomiast to ciasto wystarczy ułożyć warstwowo w misce i po upływie 3 godzin zamieszać. Ważna jest tutaj kolejność warstw:

  • drożdże,
  • cukier,
  • jajka,
  • olej,
  • mleko
  • i mąka.

Ciasto zwieńczone jest pyszną maślaną kruszonką. Na wierzch ciasta możemy ułożyć także ulubione owoce. Ciasto wychodzi puszyste, wysokie. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowa świeżość do 2-3 dni.

Ciasto to jest naprawdę fajną alternatywą, gdy wypieki drożdżowe nam nie wychodzą lub nie mamy na nie czasu. Smak ciasta drożdżowego bez wyrabiania różni się oczywiście od takiego prawdziwego drożdżowca. Jednakże smakuje naprawdę dobrze jak na takie minimum włożonej pracy i myślę, że jeszcze nie raz je upiekę 🙂

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 100g drożdży,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • ¾ szklanki letniego mleka,
  • 4 i ½ szklanki mąki,
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ½ szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 50g masła,

PRZYGOTOWANIE:

Na dno dużej miski kruszymy równomiernie drożdże. Drożdże posypujemy równomiernie cukrem. Następnie jajka roztrzepujemy i wylewamy je na wierzch cukru. Kolejno wlewamy olej i mleko. Na sam koniec równomiernie rozsypujemy w misce mąkę i szczyptę soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto rośnie to przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy ze sobą cukier i mąkę. Dodajemy zimne masło i rozcieramy je między palcami z suchymi składnikami. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Po 3 godzinach składniki w misce mieszamy do połączenia. Blaszkę 26x30cm wyścielamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto drożdżowe. Wierzch posypujemy równomiernie kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, góra-dół piekarnika i pieczemy około 35 minut, tzn. do suchego patyczka.

Życzę smacznego!

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

4 komentarzy

  1. Drożdżóweczka prosta w wykonaniu, a do tego pyszna?pierwsza drożdżówka jaka mi się udała??polecam!!!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę ?

    • Przepis bardzo prosty, nawet dla takiego laika kulinarnego jak ja 😀 Drożdżowiec przepyszny! Moje zdjęcie przedstawiające pół blachy tylko to potwierdza 😀

      • cukiereczek cukiereczek

        Cieszę się, że smakowało 😉

Pozostaw odpowiedź Patrynia

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij