Ciasto cytrynowe z jagodami

Środek zimy, ale w "Weekendowej Cukierence" dzisiaj zapachniało latem 😉 Przygotowałam ostatnio pyszne ciasto ucierane z mrożonymi jagodami. To ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jest puszyste i wilgotne. Nuta cytryny świetnie pasuje do jagód. Ciasto pasuje do kubka gorącej herbaty czy kawy. Dobre jest też drugiego i trzeciego dnia. Należy je tylko przechowywać w szczelnym zamknięciu.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • 400g jagód,
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, grzanie góra dół. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto. Jeśli używamy jagód mrożonych to rozmrażamy je wcześniej i odsączamy na sitku.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Ubijamy wszystko razem mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut tzn. do momentu aż otrzymamy jasną i puszystą masę jajeczną.

Następnie dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.

Kolejno dodajemy mąkę w trzech turach. Miksujemy krótko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i sok z cytryny. Mieszamy.

Do tortownicy wlewamy połowę ciasta. Posypujemy je połową jagód. Następnie wylewamy resztę ciasta i posypujemy pozostałymi jagodami.

Ciasto pieczemy około 60 minut tzn. do suchego patyczka. Jeśli użyjemy mrożonych jagód ciasto może piec się dłużej, nawet do 90 minut. Najlepiej sprawdzić je patyczkiem czy jest już gotowe.

Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto cytrynowe z jagodami

Ciasto cytrynowe z jagodami

Może spodoba Ci się także:

KRUCHE CIASTO Z KREMEM CYTRYNOWYM I JAGODAMI

CIASTO KOKOSOWE Z JAGODAMI I KREMEM CYTRYNOWYM

LIMONKOWE CIASTO Z JAGODAMI I MALINAMI





2 komentarzy

  1. Hej. Moge użyć jogurtu naturalnego albo maślanki śmietany?

    • cukiereczek

      Lili myślę, że możesz spróbować. Aczkolwiek ciasto moze się wtedy dłużej piec, bo śmietana jest gęstsza. Trzeba będzie kontrolować patyczkiem stan upieczenia.

Pozostaw odpowiedź Lili