Ciasto Bounty

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence". Dzisiejsze ciasto spodoba się wielbicielom znanych batoników Bounty. Ciemny biszkopt, kokosowy krem i polewa czekoladowa - to idealna propozycja do niedzielnej kawki. Ciasto robi się bardzo szybko. Najdłużej  zajmuje oczekiwanie na schłodzenie się ciasta i zjedzenie go 🙂
Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4  jajka,
  • 1 niepełna szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • PONCZ;
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki malibu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • KREM:
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250g wiórek kokosowych + do dekoracji,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła (200g),
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki margaryny  (125g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą, cukier powinien się rozpuścić i nasączamy nim biszkopt.
KREM: Zagotowujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe, ogień zmniejszamy na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Budyń wlewamy do gotujących się wiórek, gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Wówczas wylewamy ją na biszkopt i odstawimy w chłodne miejsce na kilka godzin aż całkowicie stężeje.
POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.
Ciasto odstawiamy do lodówki. Po pokrojeniu na porcję ciasto dodatkowo oprószamy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego 🙂




15 komentarzy

  1. Naprawdę proste w wykonaniu i szybkie w konsumpcji ciasto. Moje dzieci i mąż byli zachwyceni . Kasiu DZIĘKUJĘ za super pomysł na weekendowe ciasto. Na pewno to powtórzę ☺

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  2. Doskonale w smaku i łatwe w realizacji. Rodzina była zachwycona .

    • cukiereczek

      Sylwia bardzo mi miło 😉

  3. Wypieki nigdy nie były moja mocna strona ale z Twoim blogiem widzę światełko w tunelu ? Bounty zrobiło furrorę, jest przepyszne i mega proste w wykonaniu! Dziękuję ?

    • cukiereczek

      Karolina cieszę się, że smakowało i dziękuje za miłe słowa <3 😉

  4. Kolejny wypiek z Twojego bloga, znów jest pysznie 🙂 Goście byli bardzo zadowoleni.

    • cukiereczek

      Agata pieknie się prezentuje! Dziękuję za miłe słowa ?

  5. Wyszedł przepyszny ❤

  6. Witam.Czy mogę nade zrobić dzień wcześniej (wieczorem) A dopiero na następny dzień rano polać polewą?
    Jak wysokie jest ciasto? (mniej więcej ile ma cm) 😉

    • cukiereczek

      Tak. Ciasto jest niskie 4-5cm.

  7. Dzien dobry, czy to ciasto musi być przechowywane koniecznie w lodówce, bo inaczej się rozpłynie? Chciałabym je przygotować w sobotę schłodzić caly dzien ,ale w niedzielę zawieźć je 350km ok 3,4godz drogi i się zastanawiam czy wytrzyma

    • cukiereczek

      Jeśli będzie dobrze schłodzone to myślę, że wytrzyma. Mamy tutaj krem budyniowy na maśle więc zmięknie, ale nie powinien popłynąć. Jeśli nie masz takiej lodówki turystycznej to proponuję zamrozić wodę w plastikowych buteleczkach i ciasto przewieźć w ich towarzystwie. Wówczas ciasto będzie dłużej “zimne” 🙂

      • Do kremu masło czy może być margaryna?

        • cukiereczek

          Osobiście do kremów wolę masło, ale można dać także margarynę.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek