Ciasto Ananasowiec

Pyszna masa kremowa z dodatkiem ananasa, mięciutki biszkopt i słodka beza kokosowa – to przepis na udany wypiek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto o nazwie Ananasowiec. Ciasto to można spotkać także pod nazwą Hawana. Możecie je z powodzeniem przygotować na święta wielkanocne. Jest delikatne, kremowe, pyszne. Najlepiej pokroić je i ocieplić do temperatury pokojowej - wówczas smakuje najlepiej. Jest dość proste do zrobienia. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć w czasie, bo biszkopt i beze kokosową możemy upiec wcześniej. Wówczas samo złożenie ciasta zajmie nam kilka minut. Masa budyniowa jest bardzo kremowa, a to za sprawą użycia do niej żółtek. Ciasto jets naprawdę godne uwagi, polecam 🙂

Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 1 łyżka mąki pszennej (10-15g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1/3 szklanki cukru (70g),
  • 4 żółtka,
  • 1 puszka ananasa,
  • 250g miękkiego masła,
  • BEZA KOKOSOWA:
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki soku z puszki ananasa,

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (miksujemy krótko, aby białka nie opadły). Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Formę (24×35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

MASA BUDYNIOWA: Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka.

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy mikserem przez kilka minut, aż będą jasne i puszyste. Wówczas dodajemy 1 szklankę mleka, budynie w proszku i mąkę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Należy szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Budyń studzimy. Możemy na wierzchu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek.

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Miękkie masło ucieramy mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy budyń łyżka po łyżce i dalej ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy.

BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać gęstą i sztywną masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowanie bezy kokosowej

Przygotowanie bezy kokosowej

Bezę delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Najlepiej bezę położyć odwróconą na desce i delikatnie zdejmować papier.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową. Następnie układamy beze kokosową, lekko ją dociskamy do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Tzn. kroimy je wcześniej i wykładamy na talerz. Pozostawiamy na blacie na 1-2 godzinki, aby się ociepliło.

Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec





21 komentarzy

  1. Czy zamiast masła może być margaryna?

    • cukiereczek

      Tak, ale z masłem krem będzie smaczniejszy.

  2. Bardzo pyszne ciasto! Polecam ? zniknęło w mgnieniu oka ?☺️

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

    • Dzis zrobiłam , będziemy próbować 👌🍰

      • cukiereczek

        Pięknie wygląda ♥️

  3. Nie chcę nic mówić, ale sposób pieczenia bezy przedstawiony wyżej jest niewypałem. Po pierwsze beze sie SUSZY, a nie piecze. Jeżeli wrzucę ją na 25 min do pieca o temp 170st moge sie sppdziewac jednego – kapcia.

    Co do białek i wiórek – radzę wymieszać oba składniki bardzo delikatnie – w innym wypadku z ubitej na sztywno piany robi się woda 🙂

  4. Ostatnie komentarze były dawno temu, ale mam nadzieję, że i mój do Pani dotrze. Ciasto bardzo smaczne i wszystko udane. Biszkopt delikatny, krem zwarty, beza pysznie kokosowa. Całość na 6 🙂 Dziękuję za przepis. Jeśli zrobię jakieś zdjęcia to także wstawię 🙂 Narazie się delektujemy i ciacho znika w mgnieniu oka 🙂 pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Polecam się na przyszłość!

      • To jest po prostu zły przepis, zrobiłam i smakowało inaczej, nie tak dobrze i już wiem dla czego. Budyń gotuje się na soku z ananasa!

        • cukiereczek

          Nie zgodzę się z tą opinią 😄 Tak, można ugotować budyń na soku z ananasa, ale nie będzie wówczas taki kremowy jak na mleku.

    • Ciasto rewelacyjne Naprawdę super przepis ❤️Dziękuję ?

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakowało 🙂

  5. Meg

    Ciasto wyszło mega. Do kremu obowiązkowo masło
    Mogę dodać tylko tyle że budyń gotuje na soku z ananasów a resztę do ilości dodaje mleko. Smak jeszcze lepszy i naturalnie ananasowy.
    ?

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło! ❤️ Spróbuję taki budyń następnym razem ?

  6. Ewa

    Ciasto rewelacyjne. Nie da sie skończyć na jednym kawałku!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  7. Zrobilam na święta i wszystkim mega smakowalo. Zniknęło prawie całe ?

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Jeszcze nie jadałam tego ciasta, a muszę powiedzieć, że ta masa ananasowa mnie zaciekawiła. Myślę, że to musi smakować rewelacyjnie 🙂

    • cukiereczek

      Beatko polecam 🙂 Jest przepyszne!

Zostaw odpowiedź