Pyszna masa kremowa z dodatkiem ananasa, mięciutki biszkopt i słodka beza kokosowa – to przepis na udany wypiek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto o nazwie Ananasowiec. Ciasto to można spotkać także pod nazwą Hawana. Możecie je z powodzeniem przygotować na święta wielkanocne. Jest delikatne, kremowe, pyszne. Najlepiej pokroić je i ocieplić do temperatury pokojowej - wówczas smakuje najlepiej. Jest dość proste do zrobienia. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć w czasie, bo biszkopt i beze kokosową możemy upiec wcześniej. Wówczas samo złożenie ciasta zajmie nam kilka minut. Masa budyniowa jest bardzo kremowa, a to za sprawą użycia do niej żółtek. Ciasto jets naprawdę godne uwagi, polecam 🙂
Ciasto Ananasowiec
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 1 łyżka mąki pszennej (10-15g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/3 szklanki cukru (70g),
- 4 żółtka,
- 1 puszka ananasa,
- 250g miękkiego masła,
- BEZA KOKOSOWA:
- 200g wiórek kokosowych,
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki soku z puszki ananasa,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne.
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (miksujemy krótko, aby białka nie opadły). Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę (24×35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
MASA BUDYNIOWA: Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka.
Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy mikserem przez kilka minut, aż będą jasne i puszyste. Wówczas dodajemy 1 szklankę mleka, budynie w proszku i mąkę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Należy szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Budyń studzimy. Możemy na wierzchu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek.
Miękkie masło ucieramy mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy budyń łyżka po łyżce i dalej ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy.
BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać gęstą i sztywną masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu studzimy.
Bezę delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Najlepiej bezę położyć odwróconą na desce i delikatnie zdejmować papier.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową. Następnie układamy beze kokosową, lekko ją dociskamy do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasto przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Tzn. kroimy je wcześniej i wykładamy na talerz. Pozostawiamy na blacie na 1-2 godzinki, aby się ociepliło.
Czy zamiast masła może być margaryna?
Tak, ale z masłem krem będzie smaczniejszy.
Bardzo pyszne ciasto! Polecam ? zniknęło w mgnieniu oka ?☺️
Cieszę się, że smakowało 🙂
Dzis zrobiłam , będziemy próbować 👌🍰
Pięknie wygląda ♥️
Nie chcę nic mówić, ale sposób pieczenia bezy przedstawiony wyżej jest niewypałem. Po pierwsze beze sie SUSZY, a nie piecze. Jeżeli wrzucę ją na 25 min do pieca o temp 170st moge sie sppdziewac jednego – kapcia.
Co do białek i wiórek – radzę wymieszać oba składniki bardzo delikatnie – w innym wypadku z ubitej na sztywno piany robi się woda 🙂
Ostatnie komentarze były dawno temu, ale mam nadzieję, że i mój do Pani dotrze. Ciasto bardzo smaczne i wszystko udane. Biszkopt delikatny, krem zwarty, beza pysznie kokosowa. Całość na 6 🙂 Dziękuję za przepis. Jeśli zrobię jakieś zdjęcia to także wstawię 🙂 Narazie się delektujemy i ciacho znika w mgnieniu oka 🙂 pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Polecam się na przyszłość!
To jest po prostu zły przepis, zrobiłam i smakowało inaczej, nie tak dobrze i już wiem dla czego. Budyń gotuje się na soku z ananasa!
Nie zgodzę się z tą opinią 😄 Tak, można ugotować budyń na soku z ananasa, ale nie będzie wówczas taki kremowy jak na mleku.
Ciasto rewelacyjne Naprawdę super przepis ❤️Dziękuję ?
Cieszę się, że smakowało 🙂
Ciasto wyszło mega. Do kremu obowiązkowo masło
Mogę dodać tylko tyle że budyń gotuje na soku z ananasów a resztę do ilości dodaje mleko. Smak jeszcze lepszy i naturalnie ananasowy.
?
Pięknie wyszło! ❤️ Spróbuję taki budyń następnym razem ?
Ciasto rewelacyjne. Nie da sie skończyć na jednym kawałku!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Zrobilam na święta i wszystkim mega smakowalo. Zniknęło prawie całe ?
Bardzo mi miło 🙂
Jeszcze nie jadałam tego ciasta, a muszę powiedzieć, że ta masa ananasowa mnie zaciekawiła. Myślę, że to musi smakować rewelacyjnie 🙂
Beatko polecam 🙂 Jest przepyszne!