Chałka

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na pyszny drożdżowy wypiek. Cała moja rodzina uwielbia drożdżowe wypieki. A chałka to popisowy wypiek mojego męża. Sam przygotowuję ją od A do Z. Ciasto na chałkę jest bardzo proste w przygotowaniu. Szybko i pięknie wyrasta. Aby chałka była wysoka, nie „rozlała się” na boki podczas pieczenia, warto zapleść ją z jak największej ilości wałków. Tradycyjna chałka zapleciona jest z 6 wałków. Nie jest to proste na pierwszy rzut oka, ale filmiki instruktażowe sprawią, że z łatwością przygotujecie taki splot. Aby chałka była jeszcze pyszniejsza to przed pieczeniem posypujemy ją kruszonką. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, mięciutkie, mało słodkie, lekko ciągnące i sprężyste. My uwielbiamy jeść ją jeszcze ciepłą, z masełkiem, które rozpuszcza się na ciepłym cieście. A gdy ostygnie to chętnie smarujemy ją masłem i dżemem (lub miodem) i podaje z kakao. Chałkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowała świeżość.

Jeśli jakimś cudem zostanie Wam chałki i zrobi się czerstwa to możecie przygotować z niej tosty francuskie.

Chałka

Chałka

SKŁADNIKI (2 sztuki):

  • CIASTO:
  • 300ml mleka,
  • 50g cukru (1/4 szklanki),
  • 1 żółtko,
  • 50g masła,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 500g mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • 25g masła,
  • ¼ szklanki mąki,
  • 35g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: W miseczce mieszamy ze sobą cukier i mąkę. Dodajemy zimne masło i rozcieramy je między palcami z suchymi składnikami. Kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Do dołka wkładamy 1 łyżkę cukru i kruszymy drożdże. Zalewamy zawartość dołka 4 łyżkami mleka. Przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy. Powinno być letnie przed dodaniem do pozostałych składników.

Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.  Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 30-45 minut).

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 równe części, aby otrzymać dwie chałki. Pracujemy z pierwszą porcją ciasta, a drugą na razie odkładamy i przykrywamy. Pierwszą część ciasta dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich 6 równych wałków. Wałki łączymy ze sobą i zaplatamy luźno warkocz. Po zapleceniu wałki ponownie łączymy ze sobą. Miejsce łączenia wałków podwijamy pod spód chałki. Jeśli nie umiemy zapleść warkocza z 6 wałków to możemy ciasto podzielić na 3 części i zapleść warkocz z 3 wałków. Chałkę delikatnie przenosimy na blaszkę. Analogicznie zaplatamy drugą chałkę i przenosimy ją na blaszkę do pieczenia. Zachowujemy odstęp, bo chałki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut do ponownego podrośnięcia ciasta.

Tuż przed pieczeniem chałki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Chałki pieczemy około 20-30 minut, do zarumienienia. Powinny mieć piękny rumiany kolor.

Życzę smacznego!

Chałka

Chałka

Chałka

Chałka





10 komentarzy

  1. Świetne przepisy, Często korzystam i są dla mnie inspiracją. Jestem fanką Twojego profilu na ig. Pozdrawiam serdecznie.??

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa <3 Polecam się na przyszłość!
      Pozdrawiam

      • Jutro planuje zrobić chałke. Mam tylko pytanie, czy po dodaniu drożdży i zalaniu dołka mlekiem. Mieszamy składniki? Tylko do połączenia i potem odstawiamy do wyrośnięcia.

        • cukiereczek

          Nie mieszamy. Tylko zalewamy mlekiem i odstawiamy do podrośnięcia. Trzymam kciuki za jutrzejsze wypieki!

  2. Bardzo dziękuję za przepis. Chałka wyszła super:-) Wszystkim polecam ten przepis.

    • cukiereczek

      Dziękujemy! Wyszła piękna i puszysta 🙂

  3. Zrobione ?☺️.
    Z degustacją czekam na córkę z przedszkola ☺️

    • cukiereczek

      Mmmm pycha 🙂

  4. Polecam chałki bo są mięciutkie i przepyszne, upiekłam je już trzeci raz i to nie koniec, polecam

    • cukiereczek

      Wyszły piękne i puszyste! Cieszę się, że smakują 🙂

Zostaw odpowiedź