Brzoskwiniowy puszek czyli ciasto z brzoskwiniamii i serkiem homogenizowanym

To ciasto jest lekkie, piankowe, dosłownie jak puszek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite ciasto z kremem.

Pod nazwą brzoskwiniowy puszek kryje się biszkopt, krem przygotowany ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych oraz brzoskwinie zalane galaretką. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił, a złożenie ciasta zajmie nam bardzo mało czasu. Brzoskwiniowy puszek możecie przygotowywać przez okrągły rok, bo używamy brzoskwiń z puszki.

Możecie zmieniać smak serków oraz owoce i przygotować swoją ulubioną wersję ciasta. W zeszłe wakacje hitem w naszym domu było właśnie to ciasto, ale w wersji z truskawkami.

Zobacz inne pomysły na wykorzystanie serka homogenizowanego TUTAJ.

Brzoskwiniowy puszek

Brzoskwiniowy puszek

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM BRZOSKWINIOWY:
  • 600g śmietany kremówki (36%),
  • 600g serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 150-200ml wody,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • ½ puszki brzoskwiń,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa,
  • 400ml wody,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

KREM BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150-200ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu brzoskwiniowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.

Wówczas na wierzch kremu wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie.

Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

2) Jeśli używamy gęstej śmietany kremówki 36% to do rozpuszczenia galaretki możemy użyć 200ml wody. W przeciwnym wypadku użyjmy 150ml.

Brzoskwiniowy puszek

Brzoskwiniowy puszek

 





2 komentarzy

  1. Czy mogę użyć serka homogenizowanego waniliowego? 🙂

    • cukiereczek

      Pewnie! 🙂

Zostaw odpowiedź