To ciasto jest lekkie, piankowe, dosłownie jak puszek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite ciasto z kremem.
Pod nazwą brzoskwiniowy puszek kryje się biszkopt, krem przygotowany ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych oraz brzoskwinie zalane galaretką. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił, a złożenie ciasta zajmie nam bardzo mało czasu. Brzoskwiniowy puszek możecie przygotowywać przez okrągły rok, bo używamy brzoskwiń z puszki.
Możecie zmieniać smak serków oraz owoce i przygotować swoją ulubioną wersję ciasta. W zeszłe wakacje hitem w naszym domu było właśnie to ciasto, ale w wersji z truskawkami.
Zobacz inne pomysły na wykorzystanie serka homogenizowanego TUTAJ.
SKŁADNIKI :
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- KREM BRZOSKWINIOWY:
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 600g serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym,
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 150-200ml wody,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- DODATKOWO:
- ½ puszki brzoskwiń,
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 400ml wody,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
KREM BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150-200ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu brzoskwiniowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Wówczas na wierzch kremu wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie.
Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ciasto przechowujemy w lodówce.
2) Jeśli używamy gęstej śmietany kremówki 36% to do rozpuszczenia galaretki możemy użyć 200ml wody. W przeciwnym wypadku użyjmy 150ml.
Czy mogę użyć serka homogenizowanego waniliowego? 🙂
Pewnie! 🙂