Chrupiąca z zewnątrz, piankowa w środku, o jasnym kolorze – tak powinna wyglądać dobrze upieczona beza Pavlova. Nasza ulubiona wersja bezy - z truskawkami - dziś w "Weekendowej Cukierence". Bardzo często przygotowuję bezy - to najlepszy sposób na zużycie pozostałych białek. Część truskawek możemy zblendować na mus i polać nim bezę już po pokrojeniu na porcje.
SKŁADNIKI:
- BEZA PAVLOVA:
- 170ml białek (około 4 białka z jajek o rozmiarze L),
- 250g cukru (około 1 i ¼ szklanki),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
- DODATKOWO:
- 300g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- 400g truskawek,
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.
Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.
Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.
Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.
Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i wyjmujemy bezę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Aby kremówka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie krem śmietankowy. A na wierzch wykładamy pokrojone truskawki.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, że beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
2) Bezę możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej. Bitą śmietanę i truskawki nakładamy tuż przed podaniem bowiem beza zacznie się rozpuszczać.
Moja pierwsza i nie jedyna 😃
Wyszła piękna ♥️
Wcześniej czytałam że beze suszymy w 70-80stopni.W tym przepisie jest 120stopni.Czy to zależy od wielkości bezy?Proszę o odpowiedź.Kila razy robię próby i albo wychodzi beżowa i twarda.Albo biała ale ciągnąca.Co źle robię.Pomocy🙏
Są różne metody suszenia bezy. Niektórzy używają funkcji góra-dół, a niektórzy termoobieg. Nie każdy piekarnik niestety piecze tak samo. Więc przepis to jedno, a i tak trzeba sprawdzić przepis i temperaturę na swoim piekarniku. Pavlovą akurat suszę w opcji góra-dół. Nie jest ona jeszcze taka śnieżnobiała, ale taka delikatnie beżowa nam odpowiada. Udało mi się uzyskać śnieżnobiałe mini bezy i mini Pavlove – proszę zobaczyć na blogu przepisy. Wówczas je suszę w niskiej temperaturze w termoobiegu.
Niestety, trzeba u siebie popróbować różnych opcji i temperatur i przekonać się, które da lepszy efekt 🙂
Życzę powodzenia!