"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na pyszny kakaowy przekładaniec. Ciasto Balladyna to kakaowy biszkopt przełożony kremem serowym, z dodatkową warstwą kakaowych herbatników przełożonych masą kajmakową, z malinami w galaretce. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest proste i szybkie do przygotowania. Biszkopt można upiec dzień wcześniej wówczas samo złożenie ciasta nie zajmie dużo czasu. Ciasto jest wysokie, podzielne, bardzo ładnie się kroi. Jest nie za słodkie, a maliny dodają mu orzeźwiającego smaku. Najlepiej smakuje schłodzone. Wyjmujemy je z lodówki tuż przed podaniem ponieważ jest to ciasto kremowe i po dłuższej chwili spędzonej w temperaturze pokojowej może się zacząć rozjeżdżać na warstwie kajmaku.
Ciasto sprawdzi się idealnie na wszelkich rodzinnych uroczystościach, a także podczas świąt.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki (odejmujemy 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 2 łyżki kakao),
- 2 łyżki kakao,
- 2/3 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- PONCZ:
- ½ szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- KREM SEROWY:
- 500g sera twarogowego z wiaderka,
- 250g śmietany kremówki (36%),
- ½ szklanki cukru pudru,
- 10-12g żelatyny (3 łyżeczki),
- 50ml wody,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- Około 250g herbatników kakaowych,
- 400g masy kajmakowej,
- 450g malin (świeżych lub mrożonych),
- 800ml wody,
- 2 galaretki malinowe,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
KREM SEROWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno (ale nie do końca). Dodajemy ser twarogowy, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy chwilkę do połączenia składników.
Stopniowo wlewamy ciurkiem wystudzoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Od tego momentu musimy postępować szybko, bo masa była zimna więc zacznie szybko tężeć.
ZŁOŻENIE CIASTA: Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
W blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu serowego, wyrównujemy. Na kremie układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową. Układamy drugą warstwę z herbatników. Na ciastka wykładamy pozostały krem serowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy. Na biszkopcie układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką.
Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeśli używamy płynnej śmietany kremówki to dodajemy do ciasta 12g żelatyny. Jeśli zaś śmietana jest gęsta oraz ser z wiaderka jest gęsty, to do ciasta wystarczy 10g żelatyny.
2) Masę kajmakową warto wcześniej dobrze wymieszać wówczas będzie się ładnie rozsmarowywała.
3) Malin mrożonych wcześniej nie rozmrażamy. Galaretkę wykładamy dopiero gdy zacznie tężeć. W innym przypadku wsiąknie nam w biszkopt.
Ciasto rewelacja 🙂 Rodzina zachwycona. Bardzo polecam, łatwe w przygotowaniu. Nieziemski smak 🙂
Ciasto, jak zawsze wyszło przepysznie.
Zagościłona stałe w moim domu 🙂
Bardzo mi miło ♥️
Po prostu przepyszne. Na pewno nie jest to ostatni raz który go zrobię
Miło mi to czytać ♥️