Kochani, dziś mam dla Was przepis na rewelacyjną babkę 🙂 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na najlepszą babkę ucieraną jaką znajdziecie na blogu! Jest to babka o smaku słonego karmelu i do jej przygotowania używamy likieru słony karmel. Znajduje się on w cieście, a także w lukrze, którym polewamy babkę po upieczeniu. Babka jest bardzo prosta i w miarę szybka do przygotowania. Jest puszysta, mięciutka, idealnie słodka, delikatna. Każdy kto jej spróbował bardzo ją chwalił. Podobno smakuje jak kawałek puszku 🙂 Do dekoracji wykorzystałam chrupiące kuleczki czekoladowe również o smaku słony karmel.
Babka słony karmel
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 170g masła,
- 70ml oleju,
- 70ml likieru słony karmel,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 4 jajka,
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- LUKIER:
- 3 łyżki likieru słony karmel,
- 6 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- Kuleczki crispearls Barry Callebaut
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do rondelka wlewamy likier słony karmel i olej. Dodajemy masło, cukier i cukier wanilinowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy jedno po drugim do masy maślanej i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie do masy maślanej dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Masa powinna sięgać do ¾ wysokości formy.
Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę studzimy. Następnie polewamy ją lukrem i posypujemy chrupiącymi kuleczkami.
LUKIER: Do miseczki wlewamy likier słony karmel. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania jednolitej, gęstej masy. Lukier powinien przypominać gęstą śmietanę.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Babkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.