Pasiasta babka

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na babkę w paski, która jest świetną okazją do wykorzystania pozostałych po innych wypiekach białek. Ciasto to robi się bardzo szybko, na pewno uda się Wam bez problemu i pięknie ozdobi świąteczny stół.

Składniki:

 

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 13 łyżek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • czekoladowa posypka,
  • listki melisy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej wymieszany z mlekiem. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej z nich dodajmy kakao, do drugiej cynamon, a trzecią odstawiamy.

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, Do formy wlewamy na zmianę po łyżce każdej masy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy ją i wyjmujemy z formy. Cukier puder ucieramy z mlekiem i aromatem cytrynowym. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką czekoladową. Smacznego i wesołych świąt 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź