Babka piaskowa

Witam Was dziś bardzo słonecznie w “Weekendowej Cukierence” :-) Kontynuujemy przygotowania świąteczne i dziś chcę Wam zaproponować bardzo szybką do przygotowania babkę piaskową. Oczywiście taką babkę możemy jeść nie tylko od święta :) Ciasto jest bardzo puszyste, wspaniale smakuje, a co najważniejsze jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Polecam je Wam gorąco.
Składniki:
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 ½ szklanki cukru pudru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • ¼ szklanki mleka,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • margaryna 250 g,
Przygotowanie:
 
Babkę przygotowałam w formie o średnicy 21 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.




Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy margarynę. Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając. Dodajemy również aromat waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałą masą. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut, tzn. do suchego patyczka. Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź