Babka kajmakowa

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Czy wyobrażacie sobie święta wielkanocne bez babki? bo ja nie 🙂 Zapraszam na przepis na naszą ulubioną babkę - z kajmakiem. Na pewno zasmakuje wielbicielom karmelu, jest mięciutka, słodka, a całości dopełnia polewa. Na pewno nie zabraknie jej też na naszym wielkanocnym stole.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g masy kajmakowej,
  • 100g masła,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • Sok z ½ cytryny,
  • 90g mąki ziemniaczanej,
  • 190g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • POLEWA:
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • DODATKOWO:
  • Płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Masło i masę kajmakową umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż składniki się połączą (nie zagotowujemy).

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy sok z cytryny i masę maślano-kajmakową na przemian z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy wystudzoną. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Ta babka to sztos! Najlepsza jaką jadłam. Będę często wracać do tego przepisu 😍

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 😍

Zostaw odpowiedź