Mimo, że babki kojarzą się głównie z okresem wielkanocnym to my pieczemy je przez okrągły rok. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam jedną z naszych ulubionych babek czyli babkę ajerkoniakową. Mięciutka, puszysta, wprost rozpływa się w ustach - tak w kilku słowach można opisać jej smak. Jest również szybka i prosta do przygotowania. Udekorowałam ją liofilizowanymi truskawkami. Babkę przechowujemy w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 170g masła,
- 70ml oleju,
- 70ml likieru ajerkoniak,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 4 jajka,
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- LUKIER:
- 3 łyżki likieru ajerkoniak,
- 6 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- Liofilizowana truskawka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do rondelka wlewamy ajerkoniak i olej. Dodajemy masło, cukier i cukier wanilinowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy jedno po drugim do masy maślanej i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie do masy maślanej dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Masa powinna sięgać do ¾ wysokości formy.
Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę studzimy. Następnie polewamy ją lukrem i posypujemy kawałkami liofilizowanej truskawki.
LUKIER: Do miseczki wlewamy ajerkoniak. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania jednolitej, gęstej masy. Lukier powinien przypominać gęstą śmietanę.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Babkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Twój komentarz
Piękna wyszła ?
Poezja!! 🥰 Pyszna, babeczka, mięciutka rozpływająca się w ustach!Przepyszna!
Jaka piękna ♥️ Cieszę się, że smakuje 🤤