Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam dziś na czekoladowe wypieki 🙂
Whoopie pies to słynne amerykańskie ciasteczka. Są mięciutkie i puszyste niczym ucierane ciasto i tak też się je przygotowuje. Najpierw uciera się masło z cukrem, następnie z jajkiem, a na końcu dodaje mąkę i odrobinę mleka. Ciasto wychodzi gęste. Najlepiej nakładać je szprycą (tylka nie jest potrzebna) wówczas ciastka wyjdą ładne i okrągłe. Ciastka rosną mocno podczas pieczenia więc trzeba zostawić odstępy na blaszce. Są puszyste i mocno czekoladowe. Przełożyłam je kremem orzechowym oraz kremem z pianek marshmallow (tzw. Marshmallow fluff).
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTKA:
- 170g mąki,
- 6 łyżek kakao (60g),
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120g masła,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 1 jajko,
- 60ml mleka (1/4 szklanki),
- KREM:
- 100g masła,
- 100g cukru pudru,
- 100g masła orzechowego,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30sekund. Dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę okrągłe ciastka. Ciastka możemy też nakładać łyżką. Na jedno ciastko potrzeba około 1 łyżki ciasta. Zachowujemy spore odległości, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia. Ciastka pieczemy 13 minut, a po upieczeniu studzimy i przekładamy kremem orzechowym.
KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5 minut). Dodajemy masło orzechowe i miksujemy
Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na ciastka. Ciastka składamy po dwa. Krem możemy też nakładać łyżką.
Życzę smacznego!