Waniliowe cake pops

Zapraszam na kolejną porcję małych słodkości w "Weekendowej Cukierence". Znów częstuję Was słodyczami na patyku. Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na cakesicles. Ale tym razem do przygotowania naszych słodkości nie potrzebujemy specjalnej formy silikonowej. Wystarczą patyczki lub papierowe słomki.

Cake pops to kawałki pokruszonego ciasta wymieszane z kremem i zatopione w czekoladzie. Smakują obłędnie! Idealnie wpisują się w stylówki słodkich stołów i kinder party. Są dość pracochłonne, ale warto włożyć każdą minutę w ich przygotowanie, bo prezentują się i smakują pysznie. Możemy je ozdobić i przygotować na milion sposobów. Ja oprószyłam je jadalnym złotym brokatem i ozdobiłam cukrową kokardką.

Cake pops

Cake pops

SKŁADNIKI:

  • 230g ciasta babkowego (przepis poniżej),
  • 60g serka mascarpone,
  • 50g białej czekolady,
  • DODATKOWO:
  • 200g białej czekolady,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Białą czekoladę (50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstanie nam krem czekoladowy. Ów krem dodajemy do pokruszonego ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odrywamy kawałek ciasta (o masie około 20-30g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. W kieliszku rozpuszczamy białą czekoladę. Patyczki do cake pops maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i wkładamy w każdą kulkę tak do ½ - ¾ głębokości kulki.  Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.

Z tej proporcji uzyskamy 17 cake pops o wadze 20g.

Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Biała czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.

Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni.

Cake pops wyjmujemy 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 85g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 85g masła,
  • Szczypta soli,
  • 160g mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

Waniliowe cake pops

Waniliowe cake pops





18 komentarzy

  1. Zapisane! Jadłam podobne na imprezie firmowej i mnie zachwyciły. Muszę je koniecznie przygotować w domu.

    • cukiereczek

      Polecam, bo są przepyszne 😀

  2. Prześliczne! Uwielbiam takie proste. Zapisane do wypróbowania, a takie kokardki jak się robi?

    • cukiereczek

      Dziękuję 😉 Kokardki zrobiłam sama z masy cukrowej przy pomocy formy. Następnie pomalowałam je złotą jadalną farbką 🙂

  3. Przepiękne zdjęcia, zapewne smak tych delicji też wyborny. Pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      Angela bardzo mi miło ?

  4. Dzień dobry, mam pytanie, ile można przechowywać takie cake popsy? Czy można je zamrozić? Jeszcze nie mam polanych czekoladą, mam zrobione kulki i wbite patyczki. Zrobiłam je dla bratanka na urodziny ale ze względu na panującą sytuację, odwołaliśmy spotkanie rodzinne.

    • cukiereczek

      To najlepiej oblać je teraz czekoladą, to poleżą wówczas ze 3-5 dni. Takie nieoblane czekoladą łatwo wyschną i nie będą już takie smaczne.

  5. Witam, potrzebuje popsy na poniedziałek i na kolejną sobotę. Czy mogę zrobić razu wszystkie popsy na te 2 dni? Wytrzymają one tyle dni w lodówce? Czy można czesc gotowych (oblanych polewa i udekorowanych) np zamrozić? Czy np podzielić ciasto przed dekorowaniem i część takiego ciasta zamrozić i zrobić w piątek? Dziękuję za odpowiedź ?

    • cukiereczek

      Tak, spokojnie wytrzymają 2 dni w lodówce ? Polewamy czekoladą od razu wszystkie.

  6. Ola

    Na pewno zrobię jeszcze nie raz!

    • cukiereczek

      Wow jakie piękne <3

  7. Ola

    ??

    • cukiereczek

      Śliczne 😉

  8. Ola

    Fantastyczny ten przepis 🤗

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  9. Czy to ciasto “babkowe” może być takie tłuściutke po upieczeniu (tzn patyczek był suchy, ale masło mi bulgotało koło niego w foremce)? Bo nie wiem czy mi wyszło, tak jak powinno 🫣 Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • cukiereczek

      Aż takie tłuściutkie nie jest 🤭 Ale jeśli patyczek był suchy to ok.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek