Szybkie, bo przygotowane na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach. Nie muszą więc wyrastać. Po zagnieceniu ciasta od razu przechodzimy do formowania i pieczenia rogalików. To idealny przepis, gdy za chwilę wpadną do nas niespodziewani goście. Rogaliki przygotowuję się ekspresowo i ze składników, które pewnie mamy w domu. Są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Polecam do ich przygotowania użycia dobrej jakości sera z wiaderka, gęstego.
Jestem wielką fanką domowych rogalików. To już 18-sty przepis na rogaliki na blogu 🙂 Zobaczcie moje inne przepisy na te małe słodkości TUTAJ.
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- ROGALIKI:
- 250g zmielonego trzykrotnie twarogu,
- 1 jajko,
- ½ szklanki cukru (100g),
- ½ opakowania cukru wanilinowego (8g),
- 15g proszku do pieczenia,
- 400g mąki,
- Szczypta soli,
- ½ szklanki oleju,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
ROGALIKI: Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ser mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem do połączenia. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i zagniatamy gładkie ciasto.
Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Dzielimy je na 2 równe części.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Koło dzielimy nożem na 12 „trójkątów”. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od podstawy formując kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy.
Rogaliki pieczemy około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być zarumienione z wierzchu. Gdy przestygną to smarujemy je lukrem.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy.
Życzę smacznego 🙂
Super przepis, rogaliki wyszły bez żadnego problemu. Użyłam mąki orkiszowej i oleju kokosowego. Rogaliki robi się ekspresowo, są pyszne! Następnym razem wrzucę trochę marmolady do środka ? Polecam wypróbować przepis ?
Marta cieszę się, że smakowały 🙂 Prezentują się perfekcyjnie!
A czy taki ser z wiaderka będzie s ie nadawał? Ile nakładać na każdy trójkąt aby nie wypłynął?
Tak, ser z wiaderka będzie się nadawał, ale musi być to ser dobrej jakości, gęsty. Polecam Mój Ulubiony z Wielunia lub Piątnica. Jako nadzienie można dać marmoladę wówczas nie powinna wypłynąć. To trzeba upiec kilka i sprawdzić ile można włożyć do środka 😉 Niestety jako nadzienie nie sprawdzą się dżemy i konfitury.
Dlaczego po upieczeniu wyszły mi pslaszczone ?
Może były źle uformowane.
Genialne rogaliki! Bardzo szybkie do zrobienia i przepyszne! Robiłam je już wiele razy. Dzisiaj użyłam sera z wiaderka z Piątnicy, dałam mniej mąki (300g) i mniej cukru (50g), do środka włożyłam kropelki czekolady i na koniec polałam lukrem. Niebo w gębie 🙂
O jak to czytam to aż ślinka mi leci ❤️
Bardzo dziękuję!
Ten przepis jest mega świetny… Rogaliki wyszły mieciutke i pyszne ? zaletą jest również łatwość i ekspres wykonania … dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły ??? przepis wpisuje do mojej księgi a kolejne będę próbować z nutella w środku ? dziękuję
Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️
No rewelacja , robię ostatnio maniakalnie , puste, z serem z dżemem z czekoladą, są świetne , dawno takich pysznych nie jadłam a robi się faktycznie błyskiem. Extra ? i zaraz idę robic następne. Dzięki
Aniu cieszę się ogromnie, że smakują 😛
Witam 🙂 Czy można olej zamienic na masło roztopione?
Myślę, że tak 😉
Pyszności ? zjedzone prawie od razu w całości ?głównie przez panów ? część zrobiłam z marmoladą i są świetne. Będą często u mnie gościć ?
Iza bardzo się cieszę, że smakują 😉 Jakie ładne Ci wyszły 🙂
Bardzo prosty i szybki przepis, a smak obłędny 🙂
Paulina jakie piękne ? Bardzo się cieszę, że smakują ?
Są przepyszne ?
Mamo.Mikii piękne Ci wyszły ? Bardzo mi miło ?
Są mega pyszne! U mnie z rozsądku bez lukru, tylko trochę cukru pudru ?. W środku mięciutkie, z wierzchu chrupiące. Pyyycha!!
Beata cudne rogaliki <3 Cieszę się, że smakowały 😉
Przepis jest bardzo prosty i szybki a rogaliki pyszne ?
Ola bardzo się cieszę, że smakowały ?
U nas też dzisiaj pyszne rogaliki?
Magdalena jakie pychotki ☺️
Mniam! ? Przezornie zrobiłam z podwójnej porcji ? i słusznie bo pyszne!
Karolina cieszę się, że smakowały ?
Są MEGA Pyszne Kochana to już jak pisałam któryś z kolei przepis od Ciebie z którego korzystam i podaję dalej Pozdrowienia
Aneta bardzo mi miło ? Polecam się na przyszłość ?
Dziewczyny dlaczego ciasto mi się rozlatuje ..? Gdy wałkuje ono się dosłownie rozlatuje ? Nawet maki wiecje dałam bo było za bardzo rzadkie
Gosiu skoro ciasto się rozlatuje to podejrzewam, że wyspałaś za dużo mąki 🙁
Niestety ale moje ciasto również się rozlatywało, było mega tłuste. Zamiast puszystych rogali wyszły twarde, ale smaczne kamienie…
Czy twaróg w przepisie można zastąpić serkiem kremowym? Jak to może wpłynąć na smak i pracę z ciastem? Wyglądają obłędnie:)
Iza raczej nie zamieniałabym twarogu na serek kremowy. Serek kremowy jest bardziej delikatny, będziesz potrzebowała dużo mąki i rogaliki mogą wyjść twarde :/
Kochana, doradz mi proszę jaki ser kupujesz i gdzie? Czy w Lidlu/biedronce mogę dostać taki który będzie się nadawał?
I kolejne pytanie czy ser musi być zmielony? Nie mam maszynki, za to mam blender, użyć blendera czy nie ma potrzeby?
Dziękuję ❤
Martyna możesz użyć twaróg półtłusty i rozgnieść go dobrze widelcem jeśli nie masz maszynki ? Możesz kupić od razu mielony ser – polecam wówczas tylko Mój Ulubiony z Wielunia lub ser z Piątnicy.
Czy ser z wiaderka sie nada do tego przepisu czy chodzi o inny ? Pozdrawiam 🙂
Ewa ser z wiaderka się nada, ale polecam tylko Mój Ulubiony z Wielunia lub ser z Piątnicy. One się na pewno sprawdzą.
Nie wiem dlaczego ale moje rogaliki wyszly twarde i gumowate,A robiłam wszystko według przepisu.
Kaswr być może ser był słabej jakości? Albo dodałaś więcej mąki niż w przepisie?
Sa przepyszne!!!
Kasiu cieszę się, że smakowały 🙂
Mega pyszne, szybkie w wykonaniu ???
Justyna wyszły Ci piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂
Kompletny laik ze mnie jeżeli chodzi o pieczenie słodkości. No i rogaliki wyszły twardawe ale czytając komentarze wiem że twaróg mógł być przyczyną bo mąkę dałam odpowiednią ilość.
Mimo wszystko dziękuję bo dzieci i tak się zajadały.
Alebazi mam nadzieje, że następnym razem wyjdą takie jak powinny 😉
Najpyszniejsze rogaliki jakie jadłam. Robi się je błyskawicznie i tak też błyskawicznie znikają. Polecam gorąco ?
Agnieszka bardzo się cieszę, że rogaliki smakowały ?
Świetny przepis, u nas dzisiaj z marmoladą ?
Iza cieszę się, że smakują ?
Mam i ja! Rogaliki pyszne. I co najważniejsze szybko się robi. Wybredna dwulatka pałaszowała ze smakiem
Klaudyna miło mi to czytać ?
Rogaliki są naprawdę szybkie a do tego przepyszne. Niebo w gębie.
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Czy ser z wiaderka trzeba zmielić? I jak wymieszam ser z cukrem i jajkiem to do tego dodaje olej a potem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i to zagniatam? Czy mogłaby Pani mi wysłać zdjęcie jak ma wyglądać ciasto żeby było dobre bo mi wyszło za kruche i nie dałam rady go zwalkowac.
Tak, robimy dokładnie tak jak Pani napisała. Niestety nie mam zdjęcia rogalików przed pieczeniem ? A jakiego sera z wiaderka Pani użyła? Może był za mało tłusty?
Rogaliki wyszły bardzo pyszne, delikatne i chrupiące. Dzieci się zajadały aż uszy się trzęsły.
Cieszę się, że smakowały ❤️
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i co najwazniejsze pyszne . Polecam
Dziękuję! Cieszę się, że smakowały.
Przepyszne rogaliki. Bardzo łatwe i szybki ? polecam .
Dziękuję, polecam się 😉