Gofry to jedna z ulubionych przekąsek moich dzieci. Zresztą ...my też je bardzo lubimy. Przygotowując imprezę urodzinową moich dzieci wpadł mi do głowy pomysł, aby upiec goferki w wersji mini i poprzekładać je owockami. Goferki wyszły piękne, pomysłowe i pyszne. Nie martw się jeśli nie masz gofrownicy. Podobny efekt możesz uzyskać zastępując gofry mini placuszkami np. tymi na maślance. Co powiesz na taki deser na Dzień Dziecka? 🙂

Szaszłyki z gofrów z czekoladą i owocami
To pyszny pomysł na zdrowszą, słodką przekąskę dla dzieci na urodzinki czy piknik.
Szaszłyki z gofrów z owocami i czekoladą
Składniki:
- MINI GOFRY:
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- DODATKOWO:
- 2 banany,
- 10 truskawek,
- 50g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
GOFRY: Szklanka o pojemności 250ml.
Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtko miksujemy chwilkę z cukrem. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białka. Od razu przechodzimy do smażenia gofrów.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Łyżką nalewamy małą porcję ciasta do gofrownicy. Mini gofry pieczemy około 1 min 30 s w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Ja swojej gofrownicy niczym nie smaruje, ale jeśli jest taka potrzeba to po nagrzaniu można ją natłuścić odrobią oleju. Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron. Gofry pieczemy od razu po przygotowaniu ciasta, aby nie stracić puszystości powstałej z dodania ubitych białek.
*Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna.
** Dość ważne jest, aby nie otwierać gofrownicy zbyt często w trakcie pieczenia. Najlepiej przetestować na pierwszej partii gofrów ile czasu potrzeba, aby uzyskać idealnie rumiane gofry. I następne piec już odpowiednio długo.
*** Gofry najlepiej wyjmować na metalową kratkę. Jeśli takiej nie posiadasz to wyjmij je na kratkę, którą masz w wyposażeniu piekarnika. Kratka pozwala im szybko odparować. Sprawia, że gofry nie zrobią się miękkie. Nie wyjmujemy gofrów na talerz, bo spocą się od spodu i zmiękną.

Szaszłyki z gofrów z czekoladą i owocami
Owoce obieramy i kroimy w plasterki. Przygotowujemy małe patyczki do szaszłyków. Moje miały około 12-15cm. Nakładamy na przemian mini goferki i owoce. Gotowe szaszłyki układamy na tacce jeden obok drugiego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Za pomocą małej łyżeczki polewamy nią wierzch szaszłyków. Gotowe szaszłyki możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Szaszłyki z gofrów z czekoladą i owocami