Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne mini serniczki - idealne na jeden kęs. Serniczki te składają się z ciasteczkowego spodu, kremowej masy serowej i pysznego kremu z marakui.
Spód to moje ulubione ciasteczka pełnoziarniste Digestive. Cieszę się ogromnie, że można je ponownie kupić w Polsce. Najłatwiej zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy serowej dodajemy serek mascarpone i dzięki temu jest dużo lepsza niż tradycyjny sernik. Przy sernikach bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejną ważną rzeczą jest krótkie miksowanie oraz powolne studzenie.
Kropkę nad i w tych serniczkach stanowi krem z marakui czyli w uproszczeniu mówiąc - budyń z marakui. Bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jakiś czas temu przygotowałam dużą wersję sernika z marakują, a dziś skusiłam na mini serniczki. Takie serniczki są podzielne, idealne na wszelkie imprezy (słodkie stoły), pięknie się prezentują.
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- SPÓD:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 50g masła,
- SERNICZKI:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 jajko,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- DODATKOWO:
- 3/4 porcji kremu z marakui,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, jajko, skórkę startą z cytryny, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem z marakui przygotowujemy według TEGO przepisu. Do przygotowania serniczków potrzebujemy około ¾ porcji kremu z marakui. Resztę kremu możemy podać jako dodatek do innych dań np. gofrów, placuszków, ciasteczek.
Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu z marakui. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.