Witam w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dziś na jesienne rogaliki orzechowe. Bazą do ich przygotowania stanowi kruche ciasto z dodatkiem sera. Masa orzechowa wzbogacana jest miodem, kremową śmietaną i sokiem z cytryny. Powstaje w ten sposób pyszny orzechowy krem, którym nadziewamy rogale. Z podanych proporcji wychodzi 48 bardzo malutkich rogalików - takie w sam raz na jeden kęs. Ciasto podzieliłam na 4 części. Jeśli chcecie otrzymać większe rogaliki to możecie ciasto podzielić np. na 3 części. Rogaliki są pyszne, miękkie i mocno orzechowe. Będą idealne nie tylko do jesiennej kawki 🙂 Polecam 🙂
SKŁADNIKI (48 sztuk):
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki,
- 150g zimnego masła,
- 100g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
- 1 żółtko,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- Skórka starta z ¼ cytryny,
- NADZIENIE:
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- Sok z ¼ cytryny,
- 1 białko,
- DODATKOWO: cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło, serek i skórkę startą z cytryny. Siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtko, chwilkę jeszcze siekamy, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło, na co najmniej 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy mielimy. Do garnuszka wkładamy orzechy, cukier i dodajemy śmietanę. Całość podgrzewamy na małym ogniu 10 minut. Masę często mieszamy, aby się nie przypaliła. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon, mieszamy. Następnie dodajemy białko i szybko mieszamy. Masę wstawiamy ponownie na ogień i podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Każdą z czterech części rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 20-25cm. Każdy okrąg smarujemy ¼ nadzienia orzechowego i dzielimy na 12 części. Powstanie wówczas 12 trójkątów. Każdy z trójkątów zwijamy na kształt rogala i układamy na blaszce do pieczenia. Gotowe rogaliki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Najlepiej orzechy zmielić w młynku do kawy lub maszynce do mielenia orzechów. Jeśli nie dysponujemy takim sprzętem to orzechy wkładamy do materiałowego woreczka lub ściereczki i tłuczemy je kilka minut tłuczkiem.
Mam duzo orzechow wloskich od mamy i nie wiem co z nimi robic. Mysze wyprobowac ten przepis 🙂 Wyglada smakowicie. 🙂
Karolina gorąco polecam 🙂 Nam bardzo smakowały te rogaliki 🙂 czekam na twoją opinię 🙂
Są przepyszne. Zrobiłam te i jeszcze mini rogaliki orzechowe oba przepisy są fantastyczne.
Cieszę się bardzo, że smakują ♥️