Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Ostatnio bardzo często przygotowuję rogaliki - zarówno na słodko, jak i na wytrawnie 🙂 I tak w ostatnim wydaniu "Weekendowej Cukierenki" mogliście zainspirować się  rogalikami snickersami. A tym razem proponuję rogaliki śniadaniowe: mięciutkie i delikatne.  Tajemniczym składnikiem, który zapewnia im delikatność jest serek wiejski. Samo przygotowanie rogalików nie trwa długo, bo ciasto szybko rośnie (około 30 minut). Rogaliki same są neutralne w smaku. Proponuję podanie ich na słodko, np. z konfiturą. Gorąco polecam 🙂

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • 3,5g suchych drożdży (1/2 opakowania),
  • 100g odcedzonego serka wiejskiego,
  • 240g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 120ml mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • Dodatkowo: 1 jajko, cukier gruboziarnisty

PRZYGOTOWANIE:

Serek wiejski odcedzamy ze śmietanki na sitku, potrzebne będzie tylko 100g białych granulek. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy letnie mleko, odsączony serek, oliwę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30 minut).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.

Każdą część rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 części. Otrzymamy w ten sposób 8 trójkątów, które zwijamy formując kształt rogalika. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo rogaliki urosną podczas pieczenia. Rogaliki ostawiamy na 10 minut do napuszenia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem gruboziarnistym. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zarumienia (około 10-15 minut).

Życzę smacznego 🙂

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim





6 komentarzy

  1. Pyszne, a jakże proste do przygotowania. Polecam ?

    • cukiereczek

      Aniu wyglądają cudnie ?

  2. Mąki musialam dodac 2x więcej żeby ciasto zrobiło sie ciastem, piec ponad 45min zeby sie upieklo. Klejące, długo sie je robi, smakowo bez rewelacji. Miało być na rodzinne śniadanie, wyjdą na podwieczorek.

    • cukiereczek

      Alexandra przykro mi, że rogaliki Ci nie smakowały. Może nie odsączyłaś dobrze serka wiejskiego dlatego zużyłaś więcej mąki? Rogaliki pieką się góra 15 minut więc trudno mi uwierzyć, żebyś musiała je piec aż 45 minut. Ewidentnie coś poszło nie tak w ich przygotowaniu.

  3. Mega szybkie w przygotowaniu. Jemy jeszcze ciepłe z domowym dżemem 🙂

    • cukiereczek

      Piękne wyszły! 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek