Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na drugi wypiek z truskawkami w tym roku. Przypomnę, że jako pierwszy pojawił się sernik z truskawkami. Ptysiowe wianuszki to bardzo dekoracyjna wersja ptysia. Wianuszki z kremem i truskawkami to pomysł na wiosenny deser. Wianuszki będą ozdobą stołu, wspaniale się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200ml mleka,
- 300ml wody,
- 300g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 250g masła,
- 7 jajek,
- KREM:
- 800ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 100g budyniu waniliowego (2,5 opakowania),
- 300g masła,
- 6 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 300g truskawek,
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
PTYSIE: Do rondelka wlewamy wodę, mleko i dodajemy masło oraz sól. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okręgi. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną.
Pieczemy je około 15-20 minut w 180 stopniach i 10-15 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy większą część mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Mleko zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami zimny budyń ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę przekładamy do szprycy. Wyciskamy krem na obręcz ptysia.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Staramy wybrać się mniejsze truskawki. Plasterki truskawek układamy na zakładkę na kremie. Przykrywamy drugą połówką ptysia i odstawiamy gotowe ciastka do lodówki.
Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Krem możemy wzbogacić 1-2 łyżkami rozpuszczonej kawy lub cappuccino.
prezentują się znakomicie! 🙂
Dziękuję Aniu 🙂
Pyszne maleństwa 🙂
Kasiu wyglądają znakomicie, uwielbiam desery w każdej postaci
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Polecam, są pyszne 😉
Jak duze są okręgi tych wianuszków?
Około 10cm.
Dziękuję