Hit sezonu świątecznego – mięciutkie ciasteczka owsiane, wypełnione po brzegi świątecznym aromatem. Zapraszam na piernikowe ciasteczka owsiane.
Chcę, abyście na moim blogu mieli duży wybór ciasteczek owsianych. Dziś do tej kolekcji dołączają ciastka owsiane o smaku pierniczków. Przepyszne! Leciutkie jak chmurki, słodziutkie, mięciutkie w środku, z lekko chrupiącymi krawędziami. Ich środek jest miękki i ciągnący - można go określić łatwo angielskim słowem chewy. Tą miękkość uzyskujemy m.in. przez rozdrobnienie płatków owsianych w blenderze lub melakserze. Część płatków pozostaje w całości, a część mielimy na mąkę. Obfite ilości imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków oraz miód i brązowy cukier nadają ciastkom przytulnego i kojącego smaku w każdym kęsie. Ciastka są proste i szybkie do przygotowania. Należy tylko ciasto krótko schłodzić przed formowaniem, aby nie kleiło się zbytnio do rąk.
Ciasteczka można polać dodatkowo lukrem. Wystarczy 1 łyżkę mleka utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i szczyptą cynamonu i imbiru.
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- 210g mąki pszennej,
- 160g płatków owsianych,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 i ¾ łyżeczki imbiru,
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki goździków,
- 170g masła,
- 140g cukru brązowego,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane umieszczamy w blenderze kielichowym i mielimy, ale tak nie do końca. Część płatków powinna się rozdrobnić na mąkę, a część powinna zostać w całości. Najlepiej włączać blender pulsacyjnie około 10-12 razy i kontrolować teksturę. Mąkę pszenną mieszamy płatkami owsianymi, sodą, solą i wszystkimi przyprawami.
Masło ucieramy z cukrem brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód, ucieramy razem 1 minutę. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie gęste i lepkie. Ciasto przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 30-45 minut. Dzięki schłodzeniu łatwiej będzie nam formować ciasteczka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (około 30-35g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.
Ciastka pieczemy około 10-12 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją. Zdejmujemy je z blaszki gdy całkowicie ostygną.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Surowe ciasta na ciasteczka można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. Wówczas należy je wyjąć 30 minut przed formowaniem ciasteczek, aby się ociepliło.
2) Upieczone ciastka można przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub do 10 dni w lodówce.
Szybkie i proste-tak jak lubię najbardziej 😉 świetnie się przechowują! Polecam ten przepis!
Cieszę się, że smakowały 🙂
Ciasteczka wyszły idealne,w sam raz na święta,polecam i napewno upieką nie raz
Bardzo się cieszę, że smakują ♥️