Nie masz aktualnie piekarnika, a chcesz zjeść domowe ciasteczka? A może zdrowo się odżywiasz, a naszła Cię ochota na słodkie? Być może jesteś na diecie eliminacyjnej i potrzebujesz przepisu na wypiek dopasowany do Twojej diety? A może po prostu uwielbiasz ciasteczka owsiane? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś tak to te ciastka są idealne dla Ciebie!
Prezentuję dziś w "Weekendowej Cukierence" orzechowe ciastka owsiane bez pieczenia. Ciastka te powstają z napęczniałych płatków owsianych. Głównym ich składnikiem jest masło orzechowe, a dodatek kakao sprawia, że mają lekko czekoladowy smak. Są szybkie i proste do przygotowania. Nie wymagają użycia piekarnika. Są to ciasteczka "na zimno". Po uformowaniu przechowujemy je w lodówce. Ciastka są bardzo elastyczne tzn. możemy zamienić masło orzechowe na inne ulubione masło np. migdałowe. Możemy zamiast masła orzechowego i kakao użyć nutelli (a w zdrowszej wersji kremu preteinowego). Możemy także swobodnie zamienić ksylitol na cukier. Używając bezglutenowego proszku do pieczenia otrzymamy ciastka bezglutenowe.
Z przepisu otrzymamy 8 dużych ciastek. Można jednak uformować ich więcej. Dobrym pomysłem będzie kształtowanie ich przy pomocy wykrawaczki do ciastek.
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- 60ml mleka,
- 10g kakao,
- 30g masła,
- 70g ksylitolu (lub cukru),
- 85g gładkiego masła orzechowego,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 120g płatków owsianych górskich,
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku umieszczamy mleko, ksylitol (lub cukier), kakao i masło. Podgrzewamy mieszając na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie zawartość rondelka gotujemy 2 minuty. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, sól i ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki owsiane i dobrze mieszamy. Odstawiamy całość na 10 minut, aby płatki napęczniały. Z masy formujemy łyżką okrągłe ciastka (40g każde). Ja do ładnego uformowania kształtu posłużyłam się rantem cukierniczym o średnicy 8cm. Ciastka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby stwardniały.
Ciastka przechowujemy w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniku. Najlepiej oddzielić je małymi kawałkami papieru do pieczenia, aby się nie skleiły. Ciastka są miękkie i podajemy je na zimno, prosto z lodówki. W temperaturze pokojowej miękną i źle uformowane mogą się rozpadać.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedno ciastko zawiera około 178kcal. W tym:
- węglowodany – 20,7g,
- białko – 5,1g,
- tłuszcz – 10,0g,
- błonnik – 1,9g.
Kaloryczność ciasteczka policzyłam przy założeniu użycia ksylitolu.
2) Ciasteczka można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
Ciasteczka przepyszne. Będą często u mnie gościć ?
Cieszę się, że smakują ❤️