To jeden z bardziej wyczekiwanych przez Was przepisów 🙂 Odkąd pokazałam te bezy w relacji Instagrama dostawałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Tak więc dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję bezami z kremem hibiskusowym oraz wnętrzem malinowym.
Jak smakuje krem hibiskusowy? Jest cierpki i kwaśny, z lekką nutą owocową. Dlatego właśnie idealnie pasuje do słodkiej i kruchej bezy. Do przygotowania takiego kremu potrzebujemy suszonych kwiatów hibiskusa. Kwiaty zagotowujemy razem ze śmietanką czyli infuzujemy śmietankę smakiem hibiskusa. Następnie całość przecedzamy przez sitko. Kwiaty wyrzucamy, a różową śmietankę schładzamy w lodówce. Następnego dnia wystarczy mikserem ubić krem hibiskusowy i ozdobić nim bezowe gniazdka.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BEZY MINI PAVLOVA:
- 4 białek z jajek L (140g),
- 200g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- KREM HIBISKUSOWY:
- 50g suszonych kwiatów hibiskusa,
- 500g śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- FRUŻELINA MALINOWA:
- 250g malin,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody,
- DODATKOWO:
- Mini bezy, maliny, truskawki, pianki marshmallow, kuleczki z białej czekolady Barry Callebaut
PRZYGOTOWANIE:
BEZY MINI PAVLOVA: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.
Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
Do środka każdej bezy wkładamy po 1 łyżeczce frużeliny malinowej. Krem hibiskusowy przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Wierzch bez dekorujemy np. owocami, mini bezikami, piankami marshmallow, białymi kuleczkami z czekolady.
KREM HIBISKUSOWY: suszone kwiaty hibiskusa przekładamy do rondelka. Zalewamy je 500g śmietany 30%. Całość zagotowujemy często mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia i masę zostawiamy do wystudzenia co jakiś czas mieszając. Ostygniętą masę przelewamy przez sito. Kwiaty hibiskusa wyrzucamy. A zabarwioną na różowo śmietankę przekładamy do pojemniczka i chowamy do lodówki na całą noc.
Po nocy spędzonej w lodówce hibiskusowa śmietanka zgęstnieje. Konsystencją będzie przypominała serek mascarpone.
Następnego dnia w misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę 36%, serek mascarpone, cukier puder i hibiskusową śmietankę. Miksujemy wszystko do momentu powstania gładkiego i gęstego kremu.
FRUŻELINA MALINOWA: Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje i ponownie się zagotuje to zdejmujemy ją z ognia. Frużelinę możemy przetrzeć przez sitko.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Kremu wystarczy na ozdobienie 14 gniazdek bezowych.
Bardzo pyszny krem hibiskusowy, na pewno jeszcze u mnie zagoszczą te mini Pavlove
Wyszły piękne! Cieszę się, że smakowały ❤️
Witam, boje się że krem obejdzie wodą , czy dla bezpieczeństwa mogę dodać śmietan-fix? Jęśli tak to w którym momencie. Z góry dziękuję 🙂
Spokojnie, nie podejdzie 🤭♥️ Myślę, że dodać wówczas śmietan fix w trakcie miksowania już ostatecznego kremu ☺️