Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite bezy mini czyli mini wersje znanej i lubianej bezy Pavlovej. Bezowe gniazdka przygotowane są przy pomocy tylki gwiazdka Wilton 1M. Następnie wypełnione są kremem karmelowym i daktylami oraz orzechami – na wzór słynnego francuskiego deseru bezowego Dakłas - dacquoise. Przepis na tort Dakłas możecie znaleźć TUTAJ. Takie bezowe gniazdka cieszą wzrok i podniebienie, polecam 🙂
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BEZY:
- 4 białek z jajek L (140g),
- 200g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- KREM KAJMAKOWY:
- 300g śmietany kremówki,
- 375g serka mascarpone,
- 225g masy kajmakowej,
- DODATKOWO:
- 12 daktyli,
- 12 połówek orzechów włoskich,
- Kakao,
PRZYGOTOWANIE:
BEZY: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.
Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
KREM KAJMAKOWY: Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową na wolnych obrotach miksera. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę dodajemy do kajmaku z mascarpone i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Krem przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy po jednym daktylu i połówce orzecha włoskiego. Wierzch bez oprószamy kakao przez sitko.
Życzę smacznego!