Kruche maślane ciasteczka z marakują (Passion fruit Melting Moments)

Jestem wielką fanką marakui. Gdy tylko zobaczę ją w sklepie to od razu kupuje większe ilości. Uwielbiam ją za ten orzeźwiający smak i możliwość przygotowania z niej mnóstwa słodkich potraw. Możemy podawać ją jako składnik śniadania, jako dodatek do placków i naleśników, jako składnik ciasta, babeczek, itp. Zajrzyjcie TUTAJ po kilkanaście inspiracji na potrawy z marakują.

Tym razem marakuję połączyłam z moimi ulubionymi kruchymi ciasteczkami MELTING MOMENTS. Najpierw przygotowałam krem z marakui, który później połączyłam z utartym masłem. Tak oto powstał najlepszy krem do przekładania kruchych ciasteczek, który dziś prezentuję Wam w ramach "Weekendowej Cukierenki".

A kolejne przepisy z marakują już wkrótce na blogu 🙂

Kruche maślane ciasteczka z marakują

Kruche maślane ciasteczka z marakują

SKŁADNIKI:

  • CIASTKA (22 sztuki):
  • 180g miękkiego masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 60g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 180g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 60g miękkiego masła,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ½ szklanki kremu z marakui

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 20g. Kuleczki układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Na tym etapie mamy już gotowe ciasteczka, którymi możemy zajadać się samymi. Możemy też przełożyć je kremem, na który przepis podaję poniżej:

KREM: Krem z marakui przygotowujemy według TEGO przepisu.

Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodajemy krem z marakui i ucieramy jeszcze około 1 minuty do połączenia składników. Krem jest gotowy.

Krem nakładamy na ciastka łyżeczką lub szprycą. Dokładnie go rozprowadzamy na jednym ciasteczku i przykrywamy drugim ciastkiem. Ciastka odkładamy do lodówki, aby krem stwardniał.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Proszek budyniowy możemy zastąpić mąką kukurydzianą.

2) Gdyby ciastka za szybko się rumieniły to znaczy, że temperatura jest za wysoka – wówczas zmniejszamy odrobinę temperaturę pieczenia.

3) Pojedynczych ciastek z tego przepisu wyjdzie 22 sztuki. Po złożeniu i przełożeniu kremem otrzymamy 11 sztuk.

4) Pojedyncze ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 2 tygodni (nieprzełożone kremem).

Kruche maślane ciasteczka z marakują

Kruche maślane ciasteczka z marakują





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź