Jeśli jesteście fanami moich placuszków na maślance to na pewno przypadną Wam do gustu także gofry maślankowe. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze gofry tradycyjne na blogu 🙂 Są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko, o pysznym maślankowym smaku. Nie potrzebują za bardzo dodatków, wystarczy odrobina cukru pudru na wierzch. Kto raz ich spróbuje już nie sięgnie po inne, spróbujcie!
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki maślanki,
- ¼ szklanki mleka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 6 łyżek oleju,
- Szczypta soli,
- Odrobina ekstraktu waniliowego,
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Żółtko łączymy z cukrem, mlekiem, maślanką, ekstraktem waniliowym i olejem, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białka.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego!