Gofry na maślance

Jeśli jesteście fanami moich placuszków na maślance to na pewno przypadną Wam do gustu także gofry maślankowe. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze gofry tradycyjne na blogu 🙂 Są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko, o pysznym maślankowym smaku. Nie potrzebują za bardzo dodatków, wystarczy odrobina cukru pudru na wierzch. Kto raz ich spróbuje już nie sięgnie po inne, spróbujcie!

Gofry na maślance

Gofry na maślance

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • ¼ szklanki mleka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 łyżek oleju,
  • Szczypta soli,
  • Odrobina ekstraktu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Żółtko łączymy z cukrem, mlekiem, maślanką, ekstraktem waniliowym i olejem, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białka.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Gofry na maślance

Gofry na maślance





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź