Faworkowe kokardki

...czyli znane wszystkim faworki w odmienionej wersji - goszczą dzisiaj w "Weekendowej Cukierence". Czyż nie są urocze? Takie w sam raz na jeden kęs. Warto pokusić się o przygotowanie właśnie takich kształtów zamiast tradycyjnych faworków. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Faworki są pyszne, ale mnie najbardziej smakują w Karnawale, a Wam? 🙂

Faworkowe kokardki

Faworkowe kokardki

SKŁADNIKI:

  • 450g mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • 5 żółtek,
  • ¾ szklanki gęstej śmietany 18%,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • DODATKOWO:
  • Tłuszcz do smażenia np. Olej, planta, smalec
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. W mące robimy dołek i wbijamy do niego żółtka, dodajemy także śmietanę i spirytus. Za pomocą noża siekamy składniki. Następnie zagniatamy gładkie ciasto.

W mące robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy gladkie ciasto.

W mące robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy gladkie ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

Po tym czasie ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut. Robimy to następująco: ciasto rozwałkowujemy i składamy je, aby otrzymać mały prostokąt. Ciasto bijemy tłuczkiem lub wałkiem aż się rozpłąszczy. Wówczas ponownie je składamy i wybijamy. Czynność powtarzamy kilka razy. Takie wybijanie ciasta ma na celu wtłoczenie w ciasto dużej ilości powietrza (charakterystyczne bąbelki na usmażonych faworkach). Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.

Ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut.

Ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Kółko ściskamy placami do środka tak, aby otrzymać kształt kokardki. Rozgrzewamy tłuszcz. Kokardki smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni.

Po ostygnięciu kokardki oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Spirytus możemy zastąpić wódką lub octem.

Faworkowe kokardki

Faworkowe kokardki





5 komentarzy

  1. super pomysł z tymi kokardkami 🙂

  2. Moje z Pani przepisu,nie tak piekne ale mysle ze na pierwszy raz moga byc 😉

    IMG_20161231_220221

    • cukiereczek

      Pani Ewelino jest Pani ekspresowa 🙂 wyglądają cudnie 😉

  3. Przepyszne, dziś zrobione, a zostało tylko kilka 😛 dzieki za przepis !

    • cukiereczek

      AgaZ bardzo mi miło 😛

Zostaw odpowiedź